Nederland en Europa kort

Verhagen: Geen partijpolitiek veto over eurocommissaris

DEN HAAG. Het kabinet zet in op een zware post voor de nieuwe Nederlandse eurocommissaris, en daar past geen partijpolitiek veto bij. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren tegen journalisten gezegd in Den Haag. Nederland zal niet om partijpolitieke redenen genoegen nemen met een post als Meertaligheid, voegde de minister daar aan toe. Een goed ingevoerde bron had eerder op de dag al gemeld dat het kabinet denkt aan Justitie, Landbouw, Milieu of een economisch beleidsterrein. Premier Jan Peter Balkenende probeert ook opnieuw de zeer gewilde portefeuille Concurrentie in de wacht te slepen. Als dat lukt, krijgt huidig eurocommissaris Neelie Kroes een tweede termijn. De VVD-politica verklaarde een week geleden dat zij de indruk had dat partijpolitieke overwegingen bij het kabinet ervoor zorgen dat zij niet wordt voorgedragen voor een tweede termijn. Mocht de PvdA voor een bepaalde plek een betere gegadigde hebben, dan zou die genomineerd worden. (ANP)

Zweden: Malmström als eurocommissaris

BRUSSEL. Zweden schuift minister van Europese Zaken Cecilia Malmström naar voren als nieuwe eurocommissaris. De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt heeft dat gisteren bekendgemaakt. De liberale Malmström (41) is sinds 2006 minister. Malmström wordt de opvolger van Margot Wallström, die sinds 1999 de Zweedse eurocommissaris is. De socialiste Wallström is sinds 2004 vicevoorzitter van de Europese Commissie. Ze beheert de portefeuille Communicatie. Zweden is inmiddels het vijftiende land (van de 27 EU-landen) dat de naam van de nieuwe eurocommissaris heeft bekendgemaakt. Malmström is van hen de vierde vrouw. Voorzitter José Manuel Barroso heeft de regeringen van de EU-landen opgeroepen meer vrouwen voor de Europese posten te nomineren. (ANP)

EU treedt op tegen ringtonesites

Brussel. Sinds juni 2008 zijn in Nederland 35 websites waarop ringtones voor gsm’s worden aangeboden, gecontroleerd. Zestien daarvan bleken niet aan de EU-regels te voldoen, in twaalf gevallen is dat inmiddels opgelost. Dat is gisteren bekendgemaakt door Eurocommissaris Kuneva voor Consumentenzaken. In alle lidstaten plus Noorwegen en IJsland werd onderzocht of de websites zich schuldig maakten aan misleidende verkoop van beltonen, wallpapers en mobiele diensten. Hierbij werd vooral gekeken naar websites voor kinderen en jongeren. 159 van de 301 sites bleken regels te overtreden, 54 daarvan zijn inmiddels gesloten. In totaal werd twee miljoen euro boete uitgedeeld, aan negen Italiaanse ringtoneaanbieders. (Reuters/ANP)