Mannen dobberen maanden op oceaan

Na twee maanden op de Stille Oceaan te hebben rondgedobberd, is gisteren een groep mannen uit Papoea Nieuw-Guinea gered door een Amerikaans schip. De schipbreukelingen werden bij toeval bij het eiland Nauru, ten noordoosten van de Solomoneilanden, ontdekt door een helikopter van het vissersschip.

Acht mannen waren volgens kapitein Ben Maughan van het Amerikaanse schip, de Ocean Encounter, op 14 september van het eiland Tabar op Papoea Nieuw Guinea op weg gegaan naar het eiland Lahir, ongeveer vijftig kolometer verderop. Hun boot raakte echter zonder brandstof en stuurloos. Normaal gesproken hadden zij de trip naar Lahir, waar zij wonen, in een dag afgelegd.

Drie opvarenden hebben de reis niet overleefd. Onder hen twee mannen die zo uitgeput waren dat zij kort na de reddingsoperatie overleden. Afgelopen vrijdag verdronk een 17-jarig bemanningslid toen hij overboord sloeg in een poging zijn weggewaaide kleding te redden. De anderen in de boot hadden door ondervoeding en uitputting onvoldoende kracht om hem te redden.

De vijf overlevenden worden verzorgd in een ziekenhuis op de Marshall-eilanden, duizenden kilometers van waar zij waren vertrokken. Vier van de vijf mannen werden in brancards aan land gebracht, slecht één overlevende kon nog lopen.

Kapitein Maughan van de Ocean Encounter vertelde dat de mannen na hun redding kleine hoeveelheden water en rijst kregen toegediend, omdat zij door hun lichamelijke conditie slechts kleine hoeveelheden konden verdragen. De toestand van de slachtoffers is nu stabiel. De groep had gedurende het verblijf op zee verschillende schepen gezien, maar het lukte niet om hun aandacht te trekken. (BBC, DPA)