Leiders militie Congo gepakt in Duitsland

In Duitsland zijn twee leiders van een gewelddadige militie uit Oost-Congo gearresteerd. De arrestanten, beide Rwandees, worden verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Dat hebben federale aanklagers in Duitsland gisteren bekendgemaakt.

De Rwandezen zijn respectievelijk de leider en een van de twee plaatsvervangende leiders van de FDLR, een circa vijfduizend man sterke militie van etnische Hutu’s die in Oost-Congo regelmatig burgers vermoorden, verkrachten en beroven. Het duo is opgepakt in verband met operaties van de FDLR tussen januari 2008 en juli 2009 waarbij honderden Congolezen werden gedood.

FDLR-leider Ignace Murwanashyaka (46) werd gearresteerd in Karlsruhe. Murwanashyaka zou sinds 2001 leiding geven aan de FDLR. Zijn secondant Straton Musoni (48) werd opgepakt in de omgeving van Stuttgart. Hij fungeert als tweede man sinds 2005.

De regering van Rwanda heeft verheugd gereageerd op de arrestaties. De FDLR is voortgekomen uit de milities van extremistische Hutu’s die verantwoordelijk waren voor de genocide van 1994 in Rwanda. Na de genocide vluchtten zij de grens over naar Oost-Congo. Het huidige Tutsi-bewind in Rwanda heeft herhaaldelijk militair ingegrepen in Oost-Congo om de FDLR te ontwapenen. Rwanda had eerder al internationale arrestatiebevelen doen uitgaan tegen de nu opgepakte FDLR-leiders. Het is nog niet bekend of ze uitgeleverd zullen worden aan Rwanda.

De FDLR heeft een verklaring uitgegeven waarin zij de arrestatie van haar twee kopstukken „ongerechtvaardigd” noemt. De groepering „herbevestigt” haar „vastbeslotenheid” om het Rwandese volk te „bevrijden van het juk” van de huidige regering in Rwanda. (AFP, Reuters, AP)