Laat je veroveren door een Viking

Stel je toch eens voor dat Rokus van Iperen over een jaar topman van Canon wordt. Dan is de verkoop van zijn Océ in ieder geval voor hem zelf geslaagd.

Onwaarschijnlijk? Ja. Van Iperen is geen Japanner. Dat maakt het bij een Japans bedrijf lastig om tot de absolute top door te dringen. Doch niet onmogelijk. Sony brak in 2005 de ban door de tot Amerikaan genaturaliseerde Brit Howard Stringer tot bestuursvoorzitter te benoemen. En, al had niet iedereen dat gedacht, hij houdt het al meer dan vier jaar vol.

Océ is als divisie binnen het grote Canon nog een beetje klein om als leider daarvan gelijk de stap naar het hoogste niveau te zetten. Een omzet van 3 miljard op een totaal van 32 miljard euro bij Canon is niet indrukwekkend. Maar Van Iperen – al tien jaar topman van Océ en nog maar 56 jaar oud – heeft wel weer nieuwe perspectieven zonder van werkgever te hoeven veranderen. Hoe dan ook schetste Van Iperen maandag mooie internationale carrièreperspectieven voor al zijn Océ-collega’s.

Dat het zelfs met topfuncties kan, bewees de Noor Øysten Løseth deze week. In juli nam het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall een belang van 49 procent in de Nederlandse energiemaatschappij Nuon, waarvan het binnen zes jaar alle aandelen in handen krijgt. Løseth is sinds anderhalf jaar de topman van Nuon. Maandag werd bekend dat de 51-jarige Noor de nieuwe topman van Vattenfall wordt.

Je zou bijna denken dat het inlijven van het Nederlandse Nuon een excuus was om de Noor binnen te halen. Hoe raar het ook klinkt, het komt voor dat bedrijven een grote overname meer doen voor het management dat ze daarmee binnenhalen dan voor het bedrijf dat ze leiden.

Dat is in het geval van Løseth weer onwaarschijnlijk. Zijn voorganger Lars Josephson moest onverwachts vertrekken omdat hij het stroomnet wilde verkopen om Britse kerncentrales te verwerven. Daar was de Zweedse regering niet blij mee. Dan scheelt het weer dat Løseth voor kernenergie geen toekomst ziet als duurzame energiebron en bij Nuon heeft ingezet op de ontwikkeling van zonne- en windenergie. Dat is politiek makkelijker verkoopbaar.

Opmerkelijk is het wel. Overnames van Nederlandse bedrijven zijn heel gewoon, maar hoogst zelden dringt de bestuursvoorzitter door tot de topfunctie. Een bestuurderspost is, zoals bij Leo van Wijk bij Air France-KLM, het hoogst haalbare. Eerder dit jaar werd Theo Hoen, baas van Stork Food Systems, topman bij Marel. Uit IJsland. Voor topmannen die graag verder willen: selecteer een Scandinavisch bedrijf als koper.

Daan van Lent

    • Daan van Lent