Kort nieuws voorpagina

Ambassadeur: Merkel wil Van Rompuy voor EU

Brussel, 18 nov. - De Duitse bondskanselier Merkel wil dat de Belgische premier Van Rompuy de eerste EU-president in de geschiedenis wordt. Dat zegt Reinhard Bettzuege, de Duitse ambassadeur in België. Pagina 5

Forse kritiek RvS op rekeningrijden

Rotterdam, 18 nov. - De Raad van State heeft dit voorjaar forse kritiek geleverd op het kabinetsplan voor de kilometerheffing. De Raad schreef minister Eurlings (Verkeer) dat „over het voorstel in deze vorm niet positief kan worden geadviseerd”. Pagina 3

Windmolenpark bij Urk gaat door

Rotterdam, 18 nov. - Het kabinet zet de bouw van een omstreden windmolenpark bij Urk door. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) stelt er ruim een miljard euro subsidie voor beschikbaar. Pagina 13

Leden Congolese militie opgepakt

Berlijn, 18 nov. - In Duitsland zijn twee leiders van een militie uit Oost-Congo gearresteerd. De arrestanten worden verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Pagina 4

Julio P. vloog ook passagiersvliegtuig

Den Haag, 18 nov. - De Nederlands-Argentijnse piloot Julio P. heeft niet alleen straaljagers bestuurd tijdens de Argentijnse dictatuur, maar ook vliegtuigen waarmee passagiers konden worden vervoerd. Pagina 2

Aandeelhouder tegen bod op Océ

Amsterdam, 18 nov. - Vermogensbeheerder Orbis verzet zich tegen het bod van het Japanse bedrijf Canon op printerfabrikant Océ in Venlo. Orbis bezit naar eigen zeggen circa 10 procent van de Océ-aandelen en vindt het bod van Canon te laag. Pagina 13

Verkiezingen Irak weer onzeker

Bagdad, 18 nov. - De Iraakse parlementsverkiezingen, die volgens plan half januari worden gehouden, staan op losse schroeven nu vicepresident Al-Hashemi vanochtend delen van de verkiezingswet heeft geblokkeerd. Pagina 6

Van Veen overleden

Rotterdam, 18 nov. - Oud-voorzitter van het VNO en voormalig minister van Onderwijs en Wetenschappen Chris van Veen is op 9 november op 86-jarige leeftijd overleden. Pagina 15