Kort nieuws Economie

General Motors schrapt tot 10.000 banen in Europa

Londen, 18 nov. - De Amerikaanse autofabrikant General Motors wil tussen de 9.000 en 10.000 banen schrappen als onderdeel van de herstructurering van de Europese activiteiten. Dat zei Nick Reilly, interim-voorzitter van GM Europa, gisteren. De productie moet met 20 tot 25 procent omlaag. Reilly zei te hopen dat hij binnen drie weken het volledige plan kan onthullen, na gesprekken met overheden en vakbonden. GM is bereid 2 miljard euro te steken in de herstructurering en wil dat overheden ook ruim 1 miljard euro bijdragen. (ANP) Pagina 17

Fiat Kroes voor steun aan banken

Door onze financiële redactie

Amsterdam, 18 nov. - Eurocommissaris Kroes (Mededinging) is vanmorgen akkoord gegaan met de staatsteun aan drie Europese financiële instellingen. Het Nederlandse ING, het Belgische KBC en het Britse Lloyds hebben alledrie aangekondigd stevige hervormingen door te voeren en taken af te stoten. Daarmee is volgens Kroes de weg vrij voor de staatsteun, zonder dat er „een ernstige verstoring in de economie” van de lidstaten ontstaat. Kroes had bij elk van de gesteunde instellingen bezwaren geuit over de oorspronkelijke staatssteun. Daarop werden de regelingen aangepast.

Vastgoedfrauders treffen schikking

Haarlem, 18 nov. - Projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W., verdachten in de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds, hebben met Bouwfonds een schikking getroffen. Dat bleek gisteren tijdens de behandeling van hun zaak bij de rechtbank in Haarlem. Bouwfonds heeft zich daarom niet gevoegd bij de benadeelde partijen, zei de advocaat van de twee verdachten. Bouwfonds bevestigde de schikking, zonder daarover in detail te willen treden. Volgens de officier van justitie betekent de schikking in ieder geval dat beslaglegging door het Openbaar

Ministerie ook geregeld is. (ANP)

Spanning bonden en TNT loopt op

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 nov. - De spanning tussen de vakbonden en TNT Post loopt op. Gisteren spraken de partijen met elkaar over de groeiende onvrede op de werkvloer, maar kwamen ze niet tot een oplossing. „TNT erkent de problemen niet, dat vinden wij heel zorgelijk”, zegt Inge Bakker van CNV Publieke Zaak. De bonden vroegen TNT maatregelen te nemen tegen de verslechterde sfeer en de toegenomen werkdruk, maar het postbedrijf wijt de onvrede voor een groot deel aan de onzekerheid waarin het personeel zit.