Kort nieuws Economie

Philips investeert in Chinese campus

Amsterdam, 18 nov. - Elektronicaconcern Philips investeert de komende vijf jaar 36 miljoen euro in een Chinees kenniscentrum voor medische scanapparatuur. Op de campus gaan ongeveer 500 mensen werken. Dat heeft Philips gisteren bekendgemaakt. Het nieuwe complex combineert een onderzoekscentrum met productie voor de Chinese markt. De bouw moet in 2012 zijn afgerond. De omzet van scanapparatuur groeit in China met meer dan 10 procent, zei topman Steve Rusckowski van de medische divisie in een toelichting. (ANP)

14.700 Amerikanen melden zwart geld

Washington, 18 nov. - Meer dan 14.700 Amerikanen met buitenlandse rekeningen hebben zich gemeld om achterstallige belastingen te betalen en zo gebruik te maken van een amnestieregeling. Dat hebben de autoriteiten gisteren bekendgemaakt. De vrijwillige aanmeldingen kwamen op gang nadat de autoriteiten begin dit jaar een regeling hadden opengesteld. Dit gebeurde nadat een overeenkomst was bereikt met de Zwitserse bank UBS om duizenden namen van Amerikaanse klanten vrij te geven. (ANP)

Loonsverhoging voor kappers

Rijswijk, 18 nov. - De 20.000 kappers in Nederland hebben een nieuwe cao. CNV Kappers heeft gisteren een akkoord daarover bereikt. De kappers krijgen in de cao, die loopt van 1 juli dit jaar tot 1 juli 2010, per 1 januari 1 procent loonsverhoging. Ook krijgen alle werknemers die op 1 januari 2010 in dienst zijn een eenmalige uitkering van 60 euro bruto. Verder is afgesproken dat werkgevers en bonden werk gaan maken van de invoering van een branchepaspoort, waarin gevolgde cursussen en opleidingen vastgelegd worden. (ANP)