Kort nieuws Buitenland

Europese Unie verlengt sancties tegen Wit-Rusland

Brussel, 18 nov. - De Europese Unie heeft gisteren sancties tegen Wit-Rusland verlengd met een jaar, maar handhaaft de opschorting van het inreisverbod voor de belangrijkste politieke leiders van het land. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen gisteren besloten. De sancties, waaronder het inreisverbod en de bevriezing van buitenlandse tegoeden van politieke leiders, werden in 2006 ingesteld als strafmaatregel voor oneerlijk verlopen verkiezingen. Het inreisverbod werd in 2008 echter opgeschort om de autoritaire president Loekasjenko aan te moedigen democratische hervormingen door te voeren. De EU besloot gisteren die opschorting te verlengen. (AP)

Generaal Iran valt uit naar Saoediërs

Teheran, 18 nov. - De chef staf van de Iraanse strijdkrachten heeft gisteren Saoedi-Arabië ervan beschuldigd shi’ieten in Jemen te doden en dit gebrandmerkt als „wahabitisch staatsterrorisme” . Het wahabisme is de ultraconservatieve sekte van de sunnitische islam die dominant is in Saoedi-Arabië. Generaal-majoor Hassan Firouzabadi waarschuwde dat het Saoedische optreden een belangrijk gevaar vormt voor de islam en voor de regio. De Saoedische luchtmacht en artillerie zijn in de aanval gegaan tegen shi’itische rebellen in Jemen, die een grenspost hadden bezet. De Saoedische en de Jemenitische regering op hun beurt beschuldigen Iran van steun aan de rebellen. (Reuters)

Lafontaine wegens kanker geopereerd

Door onze correspondent

Berlijn, 18 nov. - Oskar Lafontaine (66), een van de bekendste politici van Duitsland en leider van de uiterst linkse partij Die Linke, moet morgen wegens kanker worden geopereerd. Het is onduidelijk of en wanneer hij doorgaat met zijn politieke werk. Met de mededeling dat hij aan kanker lijdt, is een eind gekomen aan speculaties rond zijn persoon. Na de voor hem succesvol verlopen landelijke verkiezingen van eind september legde Lafontaine verrassend zijn ambt van fractieleider van Die Linke in de Bondsdag neer. Vandaag is zijn voorlopig laatste politieke optreden: in het regionale parlement van zijn ‘thuisstaat’ Saarland, waarvan hij jarenlang premier was.

Piraten laten Spaans schip gaan

Madrid, 18 nov. - Somalische piraten hebben gisteren een Spaans vissersschip laten gaan dat zij op 2 oktober hadden gekaapt. Alle 36 opvarenden van de tonijntrawler Alakrana, onder wie 16 Spanjaarden, zijn ongedeerd, aldus de Spaanse premier Zapatero. Hij ging niet in op berichten dat er een losgeld van meer dan 3 miljoen dollar is betaald. De kaping heeft in Spanje veel aandacht getrokken omdat twee van de zeerovers die de Alakrana kaapten, in Spanje vervolgd worden. Het duo werd kort na de kaping opgepakt door de Spaanse marine en naar Spanje gebracht. (Reuters)

Zimbabweanen in Z-Afrika ontheemd

Kaapstad, 18 nov. - Naar schatting 1.300 tot 2.700 Zimbabweanen in Zuid-Afrika zijn ondergebracht in opvangkampen, nadat hun sloppenhuizen de afgelopen dagen waren aangevallen door Zuid-Afrikaanse omwonenden. De Zimbabweanen werden aangevallen omdat ze banen zouden ‘stelen’ van Zuid-Afrikaanse arbeiders. De politie gebruikte gisteren traangas om de aanvallers te verdrijven. Volgens de politie zijn er geen slachtoffers gevallen. Vorig jaar vielen in Zuid-Afrika bij een golf van geweld tegen Zimbabweaanse immigranten meer dan zestig doden. (Reuters)

China wil betere banden met VS

PEKING, 18 nov. - China wil op economisch gebied een stabiele, evenwichtige relatie met de VS. Dat zei de Chinese premier Wen Jiabao vandaag tijdens een lunch met de Amerikaanse president Obama. Hij riep de VS op „samen protectionisme in handel en investeringen te bestrijden”. Beide politieke leiders prezen elkaars inspanningen om de relatie te verdiepen. Wen: „Dialoog is beter dan confrontatie en partnerschap is beter dan rivaliteit.” (Reuters, BBC, AP)