Kort nieuws Binnenland

NPO: krant mag programma-info eerder gebruiken

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 nov. - Kranten mogen gegevens over programma’s van publieke omroepen een week tevoren afdrukken, als ze aan „bepaalde voorwaarden” voldoen. De publieke omroepen waren tot nog toe tegen het eerder publiek maken van de gegevens. Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), heeft gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de NPO „soepeler” is geworden. Aanleiding voor de veranderde houding is de verschijning van het rapport-Brinkman, afgelopen zomer, dat de toekomst van de pers en nieuwsvoorziening onderzocht.

Albayrak: leg dood van migrant vast

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 18 nov. - Iedere migrant die onderweg naar Europa overlijdt, moet worden geregistreerd in Europees verband. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Vreemdelingenzaken, PvdA) gisteravond gezegd tijdens een debat in Felix Meritis over het Europese migratiebeleid, georganiseerd door de Vrije Universiteit en NRC Handelsblad.„Het is verbazingwekkend dat registratie nog niet plaatsvindt”, zei Albayrak. „We hebben geen idee hoeveel mensen aan de buitengrenzen overlijden.” Zij reageerde daarmee op de aanklacht van hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer van de Vrije Universiteit dat ook Nederland medeverantwoordelijk is voor het overlijden van migranten aan de Europese buitengrenzen.

Crisiswet door met extra projecten

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 18 nov. - De Tweede Kamer heeft vanochtend met ruime meerderheid ingestemd met de Crisis- en herstelwet waarmee tientallen projecten versneld kunnen worden uitgevoerd. De Kamer diende gisteren nog tientallen amendementen in, waarvan er ruim twintig werden aangenomen. Zo werden dertien projecten aan de bijna zestig projecten in de wet toegevoegd, waaronder de spoorlijn Groningen-Leeuwarden en de ring rond Parkstad in Zuid-Limburg. Naast de coalitiepartijen stemden ook oppositiepartijen VVD, PVV en SGP voor de tijdelijke wet (tot 2014), die per 1 januari moet ingaan.

490 wethouders voortijdig gestopt

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 nov. - Een op de drie wethouders heeft de afgelopen vier jaar hun college vervroegd verlaten. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur naar de colleges die na de raadsverkiezingen van 2006 zijn gevormd. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 komt het totaal aantal vertrokken wethouders op bijna 490. De meesten (60 procent) traden af wegens een politiek conflict. Ruim 10 procent stopte om gezondheidsreden. Nederland telt in totaal 1.500 wethouders.

Wethouder levert portefeuille in

Breda, 18 nov. - De Bredase wethouder André Adank (CDA) heeft gisteren de afwikkeling van de opgezegde overeenkomst voor een evenementencomplex op de Bavelse Berg overgedragen aan collega Janus Oomen (CDA). Aanleiding is een interview dat gisteren verscheen in BN/De Stem over het omstreden plan. In het geautoriseerde interview zei Adank dat het plan Bavelse Berg zeker niet van de baan is. Adank levert zijn portefeuille in omdat naar eigen eigen uit het interview de indruk zou kunnen ontstaan dat hij afstand neemt van het collegestandpunt over het complex. (ANP)

Ambassadeur dood in Nieuw-Zeeland

Door onze medewerker

Wellington, 18 nov. - De Nederlandse ambassadeur in Nieuw-Zeeland, Annelies Boogaerdt (56), is afgelopen weekend in een ziekenhuis in Wellington plotseling overleden aan complicaties van een longontsteking. Dat heeft de Ambassaderaad en tweede man van de Nederlandse ambassade in Wellington, Guillaume Teerling, gezegd. Boogaerdt werd ruim een jaar geleden de ambassadeur van Nederland in Nieuw-Zeeland.

Arrestatie voor loslaten nertsen

Amsterdam, 18 nov. - De Nationale Recherche heeft gisteren in Amsterdam een 22-jarige Duitse vrouw opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een actie bij een nertsenfokker in het Gelderse Barchem op 29 oktober. Bij de actie ontsnapten vijfduizend pelsdieren. (ANP)