Koel bewaren

De spitsmuizen zijn met velen. Eentje heeft zich verkleed als politicus en zal het misschien wel schoppen tot president van Europa. Spitsmuis van dienst is de Vlaamse christen-democraat en eerste minister Herman Van Rompuy. Die moet nu zijn cool bewaren en afwachten wat de andere Europese staatshoofden beslissen. Hij kan dat, onze man van staal. Hij kan alles. Presteert het zelfs om nog saaier te zijn dan Balkie – volgens het Nederlandse De Pers dan. Ik weet beter, een premier die zowat dagelijks een haiku op zijn website post, how cool is that? Over de geruchten dat hij wel eens de eerste Europese president zou worden, schrijft hij volgende waterstofbom van een haiku:

Plassen wachten

op warmte om te verdampen.

Water wordt een wolk.

Herman is een oude rot – van de generatie Patricia Paay – en heeft in het barstende België al bewezen dat hij wel pap lust van onderhandelen, brokken lijmen, verdeelden samenhouden. Van Rompuy is bescheiden, authentiek, degelijk, licht belegen – hij lijkt haast een stuk Gouda, maar bovenal is hij een rasechte Vlaming. Bescheiden Vlaming zijn om Europeaan te worden: dat is Herm ten voeten uit. Herm de man bruist van de inhoud. Van de vorm is niet veel overgebleven. Just the bare essence. (Ik oefen alvast mijn tweede moedertaal, just in case Herman becomes president of the European Union en hij het woord tot ons richt in het moderne Esperanto, Engels.)

Maar stel nu dat Herm verkozen wordt tot eerste president van Europa, dan zitten de Belgen fameus in de patatten (schoon Vlaams voor problemen hebben). Wij zijn dan onze geliefde premier kwijt. En veel alternatieven voor hem zijn er niet. Er is eigenlijk maar één persoon in heel Belgenland die een alternatief heeft en staat te springen. Maar hierover zijn Vlamingen en Walen en Turken en Marokkanen en restaurant the Long Wall het voor het eerst in de geschiedenis roerend eens: bespaar ons Leterme. Never again!

Wie dan wel als premier? Toch niet de Waal Reynders die wereldwijd bekend staat om zijn passie voor duiten verduisteren? Of Halleluja, voor de zoveelste keer Verhofstadt?

Als Europeanen willen we de wereld graag Herm geven. Hij zal jullie en Neelie vast nog verrassen. Als Belgen zouden we liever hebben dat hij bij ons blijft. Als Vlamingen willen we immers niet dat die Waal Reynders aan het roer van België komt te staan. Maar als afstammelingen van onderdrukte boeren kiezen we voor Europa toch iemand van onder onze eigen kerktoren. Geen keeskop, no James, nie wieder ein mof.

Wat nu? Sidderen en sudderen tot morgen. Op het krijtbord bij restaurant The Long Wall staat een spitse haiku:

Herman wordt gestoofd

Tot zijn potje overkookt

Muis in eigen vet

Saskia de Coster

    • Saskia de Coster