Khartoum klaar voor grimmig duel

Om half zeven vanavond is de aftrap van de eerste van zes beslissingsduels om de zes resterende plaatsen op het WK voetbal in Zuid-Afrika.

In de Soedanese hoofdstad Khartoum, op neutrale grond, treffen Egypte en Algerije elkaar. Beide landen kwamen op gelijke hoogte in hun groep door de 2-0 zege afgelopen zaterdag van Egypte op Algerije. In Caïro viel het tweede doelpunt in de blessuretijd. Zo plaatste Algerije zich op het nippertje niet rechtstreeks. Dat leidde tot rellen tot buiten Afrika: in Marseille richtten teleurgestelde Algerijnse jongeren op grote schaal vernielingen aan.

Duizenden fans uit Egypte en uit Algerije zijn de afgelopen dagen naar Soedan gegaan om hun ploeg aan te moedigen. De gemoederen raakten vorige week verhit door de aanval van Egyptische supporters op de spelersbus van Algerije. Daarbij raakten enkele spelers gewond. De voorzitter van de Algerijnse voetbalbond beschuldigde zijn Egyptische collega ervan dat die de hand heeft gehad in de rellen in Caïro.

De Soedanese politie zet vandaag 15.000 politiemensen in. Uit veiligheidsoverwegingen gaan twee uur voor de wedstrijd de poorten dicht van het al-Merreikh d’Omdurmanstadion. Daar is plaats voor 41.000 toeschouwers, maar er worden niet meer dan 35.000 supporters binnengelaten. In en om het stadion staan 400 mensen klaar voor eerste hulp en 120 ambulances. Scholen en bedrijven zouden vandaag vroeger dichtgaan, zodat in het verkeer zo weinig mogelijk problemen kunnen ontstaan met supporters op weg naar het stadion. In Nederland is het Noord-Afrikaanse duel rechtstreeks te zien bij Eurosport.

Ook vier Europese landen en een een vertegenwoordiger van Zuid- dan wel Midden-Amerika plaatsen zich vanavond als laatste voor het WK. In een uitverkocht stadion in Zenica wacht Portugal, zonder de geblesseerde Cristiano Ronaldo, een vijandige atmosfeer. „De supporters moeten ons niet alleen steunen”, bondscoach Miroslav Blazevic van Bosnië-Herzegovina, „ze moeten brullen. Ik wil druk vanaf de eerste minuut.”