Kerstverhaal met computers

A Christmas Carol. Regie: Robert Zemeckis. Met: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Cary Elwes. In: 66 bioscopen***

De zoveelste versie van het klassieke Dickensverhaal A Christmas Carol komt wel erg vroeg in de bioscoop. Het is de derde film van regisseur Robert Zemeckis die hij met de zogenaamde ‘motion capture’-techniek maakte. Net als in The Polar Express (2004) en Beowulf (2007) worden de bewegingen van echte acteurs via sensoren vastgelegd op de harde schijf, waarna ze digitaal naar lieve lust geanimeerd kunnen worden. De acteurs zijn nog goed te herkennen, met name hoofdrolspeler Jim Carrey en Gary Oldman. Maar als je goed op de figuranten let, zie je vreemd genoeg dat zij er in vergelijking met de ‘sterren’ wel heel nep uitzien.

Carrey speelt Ebenezer Scrooge én de drie geesten (Christmas Past, Present en Yet to Come) die hem tijdens kerstnacht bezoeken om hem zijn vrekkigheid, onmenselijkheid en egoïsme te laten beseffen, waarna hij tot inkeer komt.

In visueel opzicht gaan in A Christmas Carol alle remmen los. Vooral de drie geesten zijn indrukwekkend vormgegeven, zij zorgen voor de duistere, Dickensiaanse sfeer die de film ademt. Zo is de ‘Ghost of Christmas Yet to Come’ alleen een schaduw, als hij zijn hand uitstrekt om Scrooge op dingen te wijzen, transformeert alleen dit lichaamsdeel tot iets van vlees en bloed. Een fraai effect.

    • André Waardenburg