'Julio P. vloog passagierstoestel'

De Nederlands-Argentijnse Transavia-piloot Julio P. heeft niet alleen straaljagers gevlogen tijdens de Argentijnse dictatuur, maar ook vliegtuigen waarmee passagiers konden worden vervoerd. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) uit informatie die P. zelf heeft verstrekt aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket van het OM heeft P. tot 1980 in de vliegtuigen die geschikt zijn voor passagiersvervoer, gevlogen. P.’s advocaat Gerard Spong zei eerder dat zijn cliënt alleen in straaljagers had gevlogen in Argentinië.

P. werd in september van dit jaar gearresteerd op verzoek van Argentinië, dat hem wil vervolgen voor deelname aan de zogenoemde dodenvluchten. Tijdens deze vluchten, die plaats vonden ten tijde van de militaire junta, werden tegenstanders van het regime levend boven de oceaan uit vliegtuigen gegooid. Gisteren zou door de Haagse rechtbank een verzoek van Spong om inzage in de gegevens worden behandeld, maar dat is vier weken uitgesteld. P. heeft voor een Spaanse rechtbank zijn betrokkenheid bij de vluchten ontkend. P. zit nog steeds vast in Spanje waar hij werd aangehouden. (NRC)