Israël zet bouw van huizen door, VS afwijzend

De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Palestijnse Autoriteit hebben gisteren zeer afwijzend gereageerd op een plan van Israël om 900 woningen te bouwen in de nederzetting Gilo, op een paar kilometer afstand van Oost-Jeruzalem. De Israëlische bekendmaking voedde de controverse tussen Israël en de VS over de bouw in nederzettingen. De Amerikaanse regering eiste dit voorjaar dat Israël alle bouw in bezet gebied zou bevriezen om het vredesproces met de Palestijnen weer op gang te krijgen. Israël weigert echter verder te gaan dan een tijdelijke stop van overheidsprojecten in bezet gebied, uitgezonderd Jeruzalem. Ook die tijdelijke, beperkte stop is nog niet ingegaan. De Palestijnen eisen een totale bevriezing voor ze de onderhandelingen met Israël willen hervatten.

Volgens de Israëlische media had de Amerikaanse Midden-Oostengezant, George Mitchell, medewerkers van premier Netanyahu maandag in Londen gevraagd het bouwplan te blokkeren. Maar Netanyahu had dit verzoek meteen van de hand gewezen. Het gebied vormt een „integraal deel van Jeruzalem”, verklaarde de premier. Hij was niet van plan de bouw aan banden te leggen. Een medewerker van Netanyahu wees er ook op dat er al tientallen jaren wordt gebouwd in Gilo. Daar wonen nu circa 30.000 Israëliërs. De Israëlische regering beschouwt Jeruzalem als „eeuwige en ondeelbare hoofdstad” van het land.

In een uitzonderlijk kritische verklaring toonde het Witte Huis zich gisteren „verbijsterd” over het nieuws. „Op een moment waarop we ons inspannen om de onderhandelingen weer op gang te brengen, bemoeilijken dergelijke acties het welslagen van onze inspanningen”, aldus een woordvoerder. Hij wees daarbij ook op de sloop van Palestijnse woningen. Hij herinnerde eraan dat de kwestie-Jeruzalem moet worden opgelost door onderhandelingen tussen de partijen.

De Palestijnen eisen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat op. Israël heeft Oost-Jeruzalem inmiddels omringd met nederzettingen. In het stadsdeel wonen circa 180.000 Israëliërs tussen 250.000 Palestijnen. De Palestijnen zien in de Israëlische bouw in en rond Jeruzalem en in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever een politiek van voldongen feiten.

Een woordvoerder van president Mahmoud Abbas zei gisteren dat de Amerikaanse woorden niet voldoende zijn. „Er moet serieuze Amerikaanse druk komen op de Israëliërs om op te laten houden met dergelijke acties, die bewijzen dat Israël geen vrede wil en het vredesproces niet wil hervatten”, zei hij. (Reuters, AFP, AP)