Internationaal kort

Alleen in Somalië is corruptie nog groter dan in Afghanistan

berlijn. Somalië is het corruptste land ter wereld, volgens de gisteren gepubliceerde ranglijst van Transparency International. Daarna volgen Afghanistan, Birma, Soedan en Irak. Afghanistan is het afgelopen jaar drie plaatsen gestegen op de lijst. Het uitblijvende resultaat van corruptiebestrijding kwam de Afghaanse president Karzai deze week op scherpe kritiek te staan van de Verenigde Staten en de Europese Unie. In de topvijf van minst corrupte landen ter wereld gaat Nieuw-Zeeland op kop. Daarna volgen Denemarken, Singapore, Zweden en Zwitserland. Nederland staat op de zevende plaats in de toptien van minst corrupte landen. (AP)

Bekijk een kaart met corruptie-index via nrcnext.nl/links

Ex-SS’er aangeklaagd voor 58 moorden

BERLIjN. Een voormalig SS’er, negentig jaar oud, wordt in Duitsland aangeklaagd voor 58 moorden die zijn gepleegd in 1945. Hij leefde ruim zes decennia in alle rust in Duisburg tot een Oostenrijkse student vorig jaar zijn naam tegenkwam bij een onderzoek naar de moord op Joden die in het Oostenrijkse Deutsch-Schützen te werk waren gesteld. Het OM wil de naam van de verdachte niet vrijgeven, maar volgens Duitse media gaat het om Adolf Storms. De student, die de naam van de verdachte ook niet wil bevestigen, heeft hem urenlang interviews afgenomen. Volgens de student zou de verdachte geen herinneringen hebben aan de moorden. De rechtbank in Duisburg onderzoekt nu of er genoeg bewijs is voor een rechtszaak. (AP)

Opnieuw spanning tussen Peru en Chili

Lima. Peru heeft Chili beschuldigd van inbreuk op zijn soevereiniteit. Een recent spionageschandaal is daarmee geëscaleerd en zorgt voor nieuwe spanningen tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen. De Peruaanse president García zei maandag in Lima dat zijn land „het slachtoffer is geworden van spionage” door Chili en dat de veiligheid van zijn land in gevaar is. Hij eiste dat Chili grondig onderzoek doet naar de zaak. Die zaak begon vorige week donderdag toen Peruaanse media berichtten dat een medewerker van de militaire inlichtingendienst in Lima was gearresteerd wegens spionage voor Chili. Afgelopen weekeinde leidde de zaak tot de diplomatieke irritaties. García zegde tijdens de APEC-top in Singapore boos een ontmoeting af met zijn Chileense collega Bachelet en zei dat hij vervroegd naar Peru zou terugkeren om zich over de affaire te buigen. Chili heeft gisteren herhaald dat het niets met de zaak te maken heeft. De betrekkingen tussen het arme Peru en het relatief welvarende Chili zijn al jaren problematisch. De landen zijn in conflict over onder meer land- en zeegrenzen. (BBC, AP, Reuters)

Rwandezen vast voor misdaden in Congo

BERLIjN. Twee Rwandezen die worden verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden in de Democratische Republiek Congo zijn gisteren opgepakt door de Duitse politie. Ignace Murwanashyaka (46) werd gearresteerd in Karlsruhe en zijn handlanger Straton Musoni (48) in de buurt van Stuttgart. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om leiders van de FDLR, een Rwandese rebellengroep die op Congolees grondgebied opereert en banden onderhoudt met de Hutu’s die verantwoordelijk worden gehouden voor de Rwandese genocide op Tutsi’s in 1994. (Reuters)

Vonnissen genocide ongedaan gemaakt

Arusha. De Kamer van Beroep van het Rwanda-tribunaal heeft bepaald dat de voor genocide veroordeelde Protais Zigiranyirazo per direct moet worden vrijgelaten. Zigiranyirazo (71) was vorig jaar tot 20 jaar cel veroordeeld. Maar volgens het in Tanzania gevestigde Rwanda-tribunaal zijn tijdens zijn proces ernstige fouten gemaakt. Zigiranyirazo zou in 1994 leiding hebben gegeven aan een aanval die circa 1.000 Tutsi’s het leven heeft gekost. Gisteren bepaalde het Rwanda-tribunaal dat ook de voor genocide veroordeelde priester Hormisdas Nsengimana moet worden vrijgelaten – wegens gebrek aan bewijs. Nsengimana zit sinds 2002 vast. (AP)