Helft van Duitse topsporters is snel opgebrand

De helft van de Duitse topsporters voelt zich door extreme eisen snel opgebrand en krachteloos. Eenderde lijdt aan slapeloosheid en eenvijfde klaagt over regelmatig terugkerende depressies. Dat zijn de resultaten van een onderzoek van de universiteit van Tübingen dat gisteren werd gepubliceerd.

De onderzoekers concluderen dat depressies zoals bij de Duitse doelman Robert Enke, die vorige week zelfmoord pleegde, niet zeldzaam zijn in de top- en beroepssport. Zij baseren zich op een enquête die werd uitgevoerd tussen 2006 en 2008 onder zevenhonderd sporters, trainers, bestuurders in atletiek en handbal (Duitsland is een grote handbalnatie).

„Omdat in topsport alles op het lichamelijke prestatievermogen is gericht, zijn de mentale problemen een taboe”, verklaarde sportwetenschapper prof. Ansgar Thiel. „Bij de jacht op sportief succes is voor de zwakken geen plaats. Zodra de prestatie niet meer aan de wensen voldoet, vallen sporters in een diep gat met soms traumatische gevolgen.”

Volgens Thiel willen topsporters koste wat kost aan wedstrijden meedoen. „Daardoor houden ze het liefst pijn en klachten geheim. Of ze negeren die. Trainers, die eigenlijk verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de sporters, zijn snel tevreden wanneer een sporter zegt dat hij zich goed voelt.”

Pijnstillers vormen daarbij een groot probleem, concluderen de onderzoekers. Sporters verdoven of verhullen de mogelijke waarschuwingssignalen. Daardoor wordt te snel na een ziekte of blessure de training hervat, met mogelijk nog meer lichamelijk en geestelijk leed tot gevolg. Trainers denken te veel aan prestaties op korte termijn. Trainers en sporters vragen aan artsen een sporter fit te maken, niet gezond. „Ze hoppen van de ene arts naar de andere net zo lang tot ze iemand vinden die de sporter wedstrijdfit maakt”, aldus de onderzoekers.

De komende drie jaar willen de sportwetenschappers van de universiteit van Tübingen onderzoeken hoe in jeugdafdelingen met de lichamelijke en geestelijk gezondheid wordt omgegaan.