Geen huwelijk minderjarigen

Nederland wil nog uitsluitend huwelijken erkennen als de bruid en bruidegom beiden 18 jaar of ouder zijn. Deze regel geldt al voor Nederlanders, maar gaat ook gelden voor de erkenning van buitenlandse huwelijken en voor alle buitenlanders die in Nederland trouwen. Nederland erkent nu nog huwelijken die in het buitenland zijn gesloten als de partners minimaal 15 jaar zijn. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) heeft de Tweede Kamer gisteren geschreven dat hij veranderingen wil doorvoeren om uithuwelijking en gedwongen huwelijken tegen te gaan.

Het kabinet heeft begin oktober een pakket maatregelen aangekondigd om huwelijksmigratie aan banden te leggen. Daarin werd al geopperd om buitenlandse huwelijken met een minderjarige niet langer te erkennen. Hirsch Ballin kan de voorgestelde veranderingen niet zomaar doorvoeren; hij moet daarvoor onderhandelen over de aanpassing van een internationaal verdrag. Er blijft overigens ruimte voor uitzonderingen. Zo kan een 16-jarige wel trouwen als ze zwanger is. Ook kan ontheffing worden verleend, bijvoorbeeld als een van de partners ongeneeslijk ziek is. (ANP)