Economie kort

Curatoren DSB Bank hangt rechtszaak boven het hoofd

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Diverse stichtingen die gedupeerde klanten van de failliete DSB Bank vertegenwoordigen beginnen het geduld te verliezen met de curatoren van de bank. De curatoren voerden maandag overleg met de vertegenwoordigers van duizenden klanten die vinden dat zij zijn misleid door DSB. Gisteren presenteerden de twee curatoren het eerste verslag over hoe het gesteld is met de failliete bank. De stichtingen kregen maandag te horen dat de curatoren momenteel niet het akkoord zullen honoreren dat DSB nog voor het faillissement sloot met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken van Jelle Hendrickx. Deze voorzag er bijvoorbeeld in dat klanten een lagere rente konden krijgen over hun hypotheek of dat er een regeling kon worden getroffen voor de, vaak zeer dure, koopsompolis die zij bij de hypotheek kochten. Hendrickx stelde gisteren dat hij overweegt naar de rechter te stappen. „Dat zijn we onze achterban verschuldigd.” De afwikkeling van het faillissement gaat nog vijf tot tien jaar duren, meldden de curatoren gisteren.

Nuon-baas nu topman Vattenfall

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft de Noor Øystein Løseth benoemd tot bestuursvoorzitter. Løseth is nu nog topman van Nuon, het Nederlandse concern dat eerder dit jaar door Vattenfall werd overgenomen. Løseth vervangt Lars Josefsson, die vorige week aan de kant werd gezet door de Zweedse regering omdat hij heel Vattenfall in onderpand had gegeven voor het geval zich in Duitsland problemen zouden voordoen met een kerncentrale van het Zweedse staatsbedrijf. Ook was er kritiek op zijn voorstel het Zweedse elektriciteitsnet te verkopen en de opbrengst te investeren in Britse kerncentrales. De Zweedse minister van Industrie Olofsson zei vorige week dat het vertrouwen van de regering in de Vattenfall-top ernstig beschadigd is.

Hogere werkloosheid onder allochtonen

DEN HAAG. De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen was in het derde kwartaal ruim tweeënhalf keer zo hoog als onder autochtonen. Dat meldt het CBS. De werkloosheid onder deze groep bedroeg 11 procent. Een jaar eerder was dat 8 procent. De gevolgen van de crisis zijn vooral groot voor niet-westerse mannen en jongeren. Onder niet-westerse allochtone mannen was de werkloosheid het vorige kwartaal bijna 4 procentpunt hoger dan een jaar eerder. Onder niet-westerse vrouwen was dit 2 procentpunt. De werkloosheid was het hoogst bij de leeftijdsgroep 15 tot 25 jaar. Het aantal jongeren zonder baan groeide in een jaar met ruim 5 procentpunt tot 19 procent. (ANP)