Duitsland wil Van Rompuy aan hoofd EU

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de Belgische premier Herman Van Rompuy de eerste EU-president in de geschiedenis wordt. Dat zegt Reinhard Bettzuege, de Duitse ambassadeur in België.

Ambassadeur Bettzuege zegt vandaag in de Vlaamse krant De Morgen: „De Duitse regering is voor premier Van Rompuy en aan Berlijn zal het niet liggen als het toch nog zou mislukken”. Het is voor het eerst dat een Duitse diplomaat zich duidelijk uitlaat over een kandidaat voor de topfunctie. En het is onwaarschijnlijk dat een ambassadeur zoiets zegt zonder overleg met zijn hoofdstad.

„Niemand is tegen hem”, zegt een ingewijde in Berlijn over Van Rompuy. Kringen rond de Belgische premier gaan ervan uit dat hij ook de steun heeft van de Franse president Sarkozy. Sarkozy zei eerder publiekelijk dat hij dezelfde kandidaat zal steunen als Merkel.

Morgen komen EU-regeringsleiders in Brussel bij elkaar om te beslissen wie er EU-president (vaste voorzitter) en EU-minister van Buitenlandse Zaken (Hoge Vertegenwoordiger) worden.

Zelfs met de steun van Berlijn en Parijs is het nog niet zeker dat Herman Van Rompuy president wordt. Londen hield de afgelopen dagen vast aan de kandidatuur van oud-premier Tony Blair voor die functie. In de Britse pers is er de afgelopen dagen veel kritiek op de Belg, omdat die te onervaren en te pro-Europees zou zijn. „Hij is zo anoniem dat de ongeïnteresseerde waarnemer zelfs enthousiast wordt voor de alternatieve kandidatuur van Jan Peter Balkenende”, schreef The Times.

Ondertussen schoof de Spaanse regering gisteren minister Miguel Angel Moratinos naar voren voor de functie van Hoge Vertegenwoordiger. De Italiaan Massimo D’Alema wordt ook nog steeds genoemd als Hoge Vertegenwoordiger. Maar hij ligt moeilijk voor de Polen, omdat hij een communistisch verleden heeft. En ook hij krijgt kritiek in Britse media omdat hij amper Engels zou spreken.

De Zweedse regering kandideerde gisteren Cecilia Malmström, als lid voor de Europese Commissie. Daarmee lijkt haar collega Carl Bildt van Buitenlandse Zaken uit de race om de post van Hoge Vertegenwoordiger.