Droevige kinderfilm met klasse

It’s not me, I swear! (C’est pas moi, je le jure!) Regie: Chris Weitz. Met: Kristen Stewart.In: 4 bioscopen***

Ondanks de Engelse titel waaronder hij in Nederland wordt uitgebracht, is It’s not me, I swear! toch echt een Fransgesproken film, afkomstig uit Franstalig Canada, een regio die filmisch gezien enorm in opkomst is. De film opende eerder dit najaar al het Cinekid festival. Voor een kinderfilm is hij nogal heftig (adviesleeftijd van Cinekid: 11+). Het in retrokleuren geschilderde Quebec van 1968, waarin het gezinsdrama is gesitueerd, kent tamelijk realistische doodverlangens van de tienjarige hoofdpersoon Léon. En ook de ruzies van zijn ouders die hem tot die wanhoop drijven zijn verdrietig en intens.

Leon is een jongetje dat vandaag de dag vast en zeker met de een of andere interessant klinkende afkorting gediagnosticeerd zou worden: gevoelig, filosofisch, fantasierijk, impulsief. Maar als je dat rijtje zo leest, zou je eigenlijk willen dat alle kinderen dat mochten zijn. En bovendien zijn ook de pijnlijkste dingen, zoals vechtende ouders, een echtscheiding en een moeder die je in de steek laat nu eenmaal niet altijd uit het leven te bannen. In C’est pas moi, je le jure! wordt dat allemaal met grote klasse verteld: invoelbaar, melancholisch, absurdistisch, avontuurlijk, troostrijk zelfs, op een manier die in elke volwassene het kind weer aanspreekt.

    • Dana Linssen