Dood renner VDB niet onderzocht

Er komt geen toxicologisch onderzoek naar de doodsoorzaak van wielrenner Frank Vandenbroucke. Dat heeft de familie van de 34-jarige Belg, die vorige maand in Senegal overleed, beslist.

„We hebben vrede met de resultaten van de autopsie die in Senegal is uitgevoerd”, verklaarde moeder Chantal Vandenbroucke gisteren. „De procureur in Dakar heeft ons persoonlijk ingelicht over het plaatselijk onderzoek. Dat volstaat voor ons. Ik zou niet weten wat voor zin zo’n onderzoek heeft waarvan we zelf de kosten moeten dragen. En om wat te weten? We willen Frank in vrede laten rusten.”

België rouwde vorige maand om de dood van het eens zo grote talent Frank Vandenbroucke. Hij werd op 12 oktober dood aangetroffen in een hotel. Volgens de plaatselijke autoriteiten stierf hij door een dubbele longembolie. Hij had al een hartkwaal. De longembolie is mogelijk veroorzaakt door alcohol, medicijnen of drugs. De renner was voor zijn dood samen met een prostituee. Volgens onderzoek heeft zij niets met de dood te maken.

Naast het bed werden geneesmiddelen als angstremmers en insuline gevonden. Vandenbroucke was jarenlang verslaafd aan onder meer alcohol en cocaïne, en werd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hij probeerde tevergeefs terug te keren in het profpeloton. Omdat het ziekenhuis in Dakar niet over de modernste apparatuur beschikte, werd besloten het stoffelijk overschot in België aan een toxicologisch onderzoek te onderwerpen. Daarvan heeft de familie afgezien.