De geur van rijst

Er zijn best veel geuren die mijn eetlust opwekken, zoals de geur van gebakken uien en van spek, de prikkelende geur die vrijkomt wanneer je een vers pepertje snijdt, of die van appeltaart net uit de oven. Maar een van de meest hongermakende geuren vind ik die van rijst.

In Londen liep ik deze zomer een overvolle metro in en in plaats van het diffuse parfum van zweet, schimmel, duizend soorten shampoo en gerecyclede aircolucht waar ik mij mentaal op had voorbereid, werd mijn neusepitheel gestreeld door een warm, wat zoetig luchtje.

Ik had niet ontbeten want was op weg naar The River Café alwaar ik van zins was minstens vier gangen te verorberen, en ik wilde mijn eetlust niet compromitteren. Maar de geur van rijst deed wat de geur van rijst altijd met mij doet: ik kreeg acute honger.

Subtiel snuivend spiedde ik in het rond. Waar was de rijst? Toen zag ik, geleund tegen een metalen stang (metaal, ook zo’n ingrediënt van dat typische metroparfum trouwens) een jongen met een wit vierkant vouwdoosje zoals je ze bij Chinese afhaalrestaurants krijgt. Hij at rijst, met stokjes. Zo te zien was het kale rijst, zonder saus of andere toevoegingen. En zo te zien genoot de jongen er met volle teugen van.

Op dat moment had ik zonder met mijn ogen te knipperen dat bakje rijst uit zijn handen kunnen rukken om hem in ruil mijn reeds weken tevoren geboekte lunch bij het beroemdste restaurant van de stad aan te bieden. Niet gedaan, natuurlijk. Ik ben netjes opgevoed.

Toch zou je niet verwachten dat zoiets eenvoudigs een dergelijk olfactorisch genot teweeg kan brengen. We hebben het hier niet eens over een speciaal aromatische rijstsoort zoals basmati of jasmijnrijst. Ordinaire witte rijst volstaat om mij het water in de mond te doen lopen. Mits vers gekookt. Wonderlijk nietwaar?

In het archief van www.nrcnext.nl/koken vind je ruim vijftig verschillende manieren om rijst te koken. Er zit er vast eentje bij die je bevalt. Als recept vandaag een makkelijk, licht en vegetarisch gerechtje om bij die rijst te eten.

Voor 2 personen:

3 lente-uitjes

2 eetlepels arachideolie

250 gram stevige tofu, in blokjes

een scheut sake of droge sherry

een scheut lichte (Japanse) sojasaus

een paar druppels geroosterde sesamolie

Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in schuine stukjes van 3 cm. Zet een wok op hoog vuur en laat hem loeiheet worden. Schenk de olie erin en roerbak de tofu in 3-5 minuten rondom bruin. Voeg de lente-uitjes toe en roerbak nogmaals 1 minuut. Schenk de sake of sherry en de sojasaus erbij, voeg een snuf zout toe en laat alle ingrediënten nog heel even dansen in de wok. Maak af met de sesamolie.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over het koken van perfecte rijst op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een varkensribstuk klaar.

    • Janneke Vreugdenhil