De afdelingsmanager

Den Haag, 12 november 2009. Matthijs Vroom. Foto voor Meetlat-rubriek. Foto: Willem Sluyterman van Loo Sluyterman van Loo, Willem

Matthijs Vroom (33)Studie: rechten, Erasmus Universiteit Rotterdam (1994-2001)Werk: afdelingsmanager bij KPNWoon-werk: dertig minuten autoDraagt: pakAantal uur per week: zestigBrutomaandsalaris: 4.450 euro

Hoe wordt een rechtenstudent manager?

„Na mijn studie kwam ik eerst bij het ministerie van Onderwijs terecht. Daarna werkte ik als jurist bij T-Mobile. Ik hield me bezig met procedures rond de plaatsing van en contracten over masten. Daarna begon ik voor mezelf en had ik KPN als klant voor ongeveer dezelfde functie. Ik doe het nu vijf maanden en het is erg verfrissend. Het is soms nog ontdekken, ook al had ik al ervaring met het aansturen van een team.”

Mist u het juridische aspect in uw werk?

„Ik vond het leuk om in de rechtszaal te staan, maar ik mis het niet. Ik heb nog steeds veel met juridische zaken te maken. De bouw van masten valt onder het bouwrecht en er wordt geregeld over geprocedeerd. Soms omdat een operator het oneens is met het weigeren van een vergunning. Of omdat omwonenden die mast liever niet willen uit angst voor radiogolven, of omdat er sprake is van een not in my backyard-reactie. In het begin had ik soms de neiging om in juridische zaken meteen beslissingen te nemen, maar daar heb ik medewerkers voor. Delegeren is belangrijk en dat moet ik nog verder leren.”

Is zestig uur per week niet wat veel?

„Het is veel, maar ik heb me er inmiddels op ingesteld. Ik wist toen ik deze baan aannam dat ik het niet op routine zou kunnen doen, en in elk geval het eerste jaar veel extra uren zou gaan maken. Het is de bedoeling dat er later een wat betere balans komt tussen privé en werk.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk