'Collectieve regeling niet haalbaar'

De curatoren van DSB beginnen volgend jaar met het verkopen van de kredietportefeuilles. In de tweede helft van 2010 kunnen schuldeisers hun eerste geld verwachten.

Nederland, Wognum, 19-10-2009 De curatoren van de DSB bank Rutger Schimmelpenninck (foto) en Joost Kuiper geven uitleg aan de pers op de dag dat de DSB failliet is verklaard. foto: Bram Budel
Nederland, Wognum, 19-10-2009 De curatoren van de DSB bank Rutger Schimmelpenninck (foto) en Joost Kuiper geven uitleg aan de pers op de dag dat de DSB failliet is verklaard. foto: Bram Budel Budel, Bram

Iets meer dan een maand nadat de rechter het faillissement uitsprak over de DSB Bank presenteerden de curatoren gisteren hun eerste verslag. De afwikkeling van de ondergang van het DSB-imperium van Dirk Scheringa zal vijf tot tien jaar gaan duren, verwacht Rutger Schimmelpenninck, curator van zowel DSB Bank als het eveneens failliete moederbedrijf DSB Beheer.

Denkt u dat de schuldeisers van DSB Bank en DSB Beheer al hun geld terugkrijgen?

„Nee, ik geloof niet dat ze al het geld volledig terugkrijgen. Er zijn aanzienlijke vorderingen.”

Maar er zijn toch ook aanzienlijke bezittingen? Portefeuilles vol leningen en hypotheken.

„Jawel, maar de kans is groot dat verkoop niet voldoende oplevert. Er is nog altijd een kredietcrisis waardoor de markt voor dit soort producten slecht is.”

Is er wel interesse voor onderdelen van DSB Bank of Beheer?

„Jazeker. Maar we nemen tot medio december de tijd om de zaak te inventariseren en een goed beeld te krijgen van de klachten van klanten. Eind december gaan we praten over verkopen.”

Wanneer krijgen rekeninghouders en andere schuldeisers hun geld?

„De mensen die hun geld via het depositogarantiestelsel krijgen, zullen dat via De Nederlandsche Bank ontvangen. Wij hopen in de eerste helft van volgend jaar leningenportefeuilles te verkopen. In de tweede helft van 2010 verwachten we het grootste deel te hebben uitgekeerd. Daarna volgen nog de betwiste vorderingen.”

DSB Bank stond bekend om haar agressieve incassobeleid. Gaat u dat anders doen?

„Nee. We hebben de incassopraktijken goed bekeken en gecontroleerd hoe het werd toegepast. Ze gaan door zoals in het verleden, inclusief de veilingen van huizen, als dat nodig mocht zijn. Die veilingen hadden we stopgezet. Maar als mensen niet aan hun aflossingen voldoen en als het huis na een jaar te koop te hebben gestaan nog altijd niet is verkocht, dan is een veiling mogelijk. Alle banken doen dit als het nodig is.”

Blijven de omstreden aktes van cessie, waarbij aflossingen direct bij de werkgever worden geïnd, ook?

„Ja. Mensen die zo’n akte hebben, vinden dat vaak prettiger omdat ze niet meer geld in handen hebben dan ze mogen uitgeven. Het gaat hier vaak om mensen met veel schulden.”

Kunnen veel DSB-klanten na het faillissement geen aflossingen meer betalen?

„De betalingen lagen tussen 12 oktober en eind oktober stil. Toen kregen ze de brief waarin stond hoe er betaald kon worden. De meerderheid heeft betaald, ook over oktober. Een precies percentage heb ik niet, maar het ligt dichter bij 100 dan bij 50 procent.”

De Stichting Steunfonds Probleemhypotheken bereikte voor het faillissement een akkoord met DSB over een regeling voor gedupeerden. Die was gebaseerd op de aanbevelingen van de ombudsman voor financiële dienstverlening Wabeke. Gaat u dit akkoord alsnog uitvoeren?

„We keuren de aanbevelingen op zich niet af en zullen ze betrekken bij een oplossing. Maar we gaan uitsluitend kijken naar individuele gevallen. Een collectieve regeling is niet haalbaar. De gevallen zijn te verschillend en de aanbevelingen zijn erg algemeen.”

Lees eerdere artikelen over de val van DSB op nrc.nl/dsb

    • Heleen de Graaf