Cees Nooteboom krijgt Prijs Letteren

uitreiking prijs der Nederlandse Letteren door koning Albert II aan Cees Nooteboom in het koninklijk paleis Dewaele, Bart

„Van alle prijzen is die van vandaag de belangrijkste, de dierbaarste, omdat die met het hele taalgebied verbonden is.” Aldus een ernstige en „gelukkige” Cees Nooteboom in zijn dankwoord bij de aanvaarding van de Prijs der Nederlandse Letteren. De 76-jarige schrijver kreeg de prijs vanochtend in de kroonzaal van het Koninklijk Paleis in Brussel uit handen van koning Albert van België.

Nootebooms dankwoord was een pleidooi voor de elite en tegen de alles vervlakkende dictatuur van de media. „Is na de ontkerkelijking de ontkunsting van de maatschappij aan de orde”, vroeg de laureaat zich af. Het antwoord was voor Nooteboom ja, maar hij zei dat hij daar vrede mee had. Ondanks het cultuurpessimisme droeg hij de speech perfect en licht-ironisch voor.

„De lichte verfijnde en kronkelende Nooteboomtoets, die veel wijsheid verraadt en zwaarmoedigheid relativeert, gaf het genre van het reisverhaal een nieuw invulling [door] het bespiegelende karakter dat de verslaggeving overheerst”, zei juryvoorzitterschap Anne Marie Musschoot, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde.

Nooteboom is de vierde Nederlandse schrijver op rij die de prijs (ter waarde van 40.000) euro ontvangt; tot het jaar 2004 (toen Hella Haasse hem kreeg) ging de prijs beurtelings naar een Vlaamse en een Nederlandse schrijver.

Het was voor het eerst sinds 1995 dat de prijs in het paleis werd uitgereikt. In 2001 weigerde koning Albert de prijs officieel uit te reiken aan wijlen Gerard Reve, omdat diens man, Joop Schafthuizen, verdacht werd van ontuchtige handelingen met minderjarigen.

Tijdens de plechtigheid noemde koning Albert Cees Nooteboom een kosmopoliet die literatuur schrijft van uitnemende klasse. „U draagt de Nederlandse literatuur uit en brengt de wereld in de Nederlandse taal binnen.”

Aanwezig in Brussel waren verder onder meer de Belgische minister-president Van Rompuy, de Vlaamse premier Peeters (die tot ergernis van koningin Paola de hele tijd Kees zei tegen Cees), minister Plasterk en de schrijvers Jan Siebelink, Remco Campert, Erwin Mortier. De Friese fadozangeres Nynke Laverman zong, op verzoek van de laureaat, liederen van Slauerhoff in het Fries.

Meer over de schrijver op www.ceesnooteboom.nl