Bolhuis voorgedragen als voorzitter NOC*NSF

Het bestuur van de sportkoepel NOC*NSF heeft André Bolhuis (63) unaniem voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Die positie komt na de voorjaarsvergadering van 18 mei vrij, omdat de zittingstermijn van Erica Terpstra er dan op zit.

Oud-hockeyinternational Bolhuis, die bestuurslid van NOC*NSF is met de portefeuille Olympisch Plan 2028, werd aanbevolen door een benoemingscommissie, die ook een headhuntersbureau had ingeschakeld. Na de aandacht eerst op een kandidaat buiten de sportkoepel te hebben gericht, bleek de belangstelling voor de onbezoldigde functie snel af te nemen. Uiteindelijk resulteerde dat in een kandidaat uit eigen gelederen.

Bolhuis past in het profiel, omdat hij een oud-sporter is die nadien zijn sporen heeft verdiend als tweevoudige chef de mission van de olympische ploeg, voorzitter van de hockeybond (KNHB) en bestuurslid NOC*NSF.

Tot woede van het bestuur lekte de benoeming gisteren uit, nadat het IOC-lid Anton Geesink maandag in een brief aan de bonden zijn steun voor de kandidaat had uitgesproken. Zijdelings claimde Geesink ook de eer van de kandidatuur, omdat hij verklaarde Bolhuis naar voren te hebben geschoven. Daarmee bruuskeerde Geesink opnieuw NOC*NSF, omdat hij onlangs bij de IOC Sessie in Kopenhagen zei dat het bestuur moest opstappen en hij zijn steun aan het Olympisch Plan introk.

Bolhuis wordt gesteund door de grote bonden. Een aantal kleine bonden is minder gecharmeerd van de keus, omdat zij moeite hebben met de dominantie van de hockeybond in de leiding van de sportkoepel. Ook technisch directeur Maurits Hendriks komt uit het hockey. De opposanten hebben evenwel geen alternatieve kandidaat, omdat achtereenvolgens Leo van Wijk, oud-topman van KLM, en KNVB-directeur Henk Kesler zich terugtrokken.

Op 11 januari, tijdens een extra ledenvergadering, moet Bolhuis gekozen worden. Tot 28 december hebben bonden de tijd met een tegenkandidaat te komen.

    • Henk Stouwdam