Activist tegen nazi's in Rusland vermoord

In Rusland is opnieuw een activist vermoord. In Moskou werd gisteravond een prominent lid van de antifascismebeweging op de stoep van zijn appartement door zijn hoofd geschoten. Hij zou op slag dood zijn geweest, meldt het Openbaar Ministerie vandaag in een verklaring.

Het OM noemde geen naam maar Russische media en antifascismeactivisten identificeerden het slachtoffer gisteren als de 26-jarige Ivan Choetorskoi. Binnen de antifascismebeweging – een los verband van vooral jongeren die de toenemende xenofobie en racistisch geweld bestrijden – geldt hij als invloedrijk.

Volgens het OM is Choetorskoi vermoedelijk vermoord omdat hij „een actief lid was van de antifascismebeweging”. Het Russische persbureau Interfax meldde gisteren dat de openbaar aanklagers diverse extreem-rechtse en neonazistische groepen in Moskou onderzoekt naar verdachten.

Afgelopen jaren zijn in Rusland verscheidene antifascismeactivisten vermoord. Doorgaans worden die moorden toegeschreven aan rechts-extremisten of neonazi’s, die in Rusland een aanzienlijke vertegenwoordiging hebben.

Begin deze maand werden twee ultranationalisten opgepakt voor de moord op de mensenrechtenadvocaat Stanislav Markelov, die onder meer rechtszaken aanspande tegen neonazi’s namens slachtoffers van racistisch geweld. Een van de verdachten, Nikita Tichonov, bekende vervolgens dat hij Markelov had vermoord omdat hij wraak op hem wilde nemen.

Een anonieme antifascismeactivist zei gisteren dat de moord op Choetorskoi mogelijk een wraakactie is van radicale nationalisten voor de arrestatie van Tichonov.

Waarnemers in Rusland vrezen voor een verdere opleving van het geweld tussen rechtse extremisten en de antifascismebeweging. (Reuters, AFP)