Zaak moord Hoogerheide moet over

De rechtszaak tegen Julien C., de man die in 2006 op een school in Hoogerheide een achtjarig jongetje doodstak, moet over. Dat heeft de Hoge Raad vanmiddag bepaald.

Het gerechtshof in Den Bosch had Julien C. vorig jaar in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor moord op de scholier. In eerste aanleg kreeg hij van de rechtbank 12 jaar gevangenisstraf en tbs wegens doodslag. In hoger beroep wilde Julien C. zich niet laten bijstaan door een advocaat. Bij de rechtbank had hij wel een advocaat.

Verdachten hebben het recht af te zien van bijstand door een advocaat, schrijft de Hoge Raad, maar het hof heeft de plicht te onderzoeken of de verdachte daarvan de gevolgen kan overzien. Het hof in Den Bosch heeft dat onvoldoende gedaan, oordeelt de Hoge Raad. En dat terwijl er volgens de raad wel „aanwijzingen” waren dat C. die consequenties niet kon overzien. „In de (...) zaak waarin ingewikkelde juridische vragen aan de orde waren en veel voor de verdachte op het spel stond, had het hof indringend moeten onderzoeken of de verdachte bewust afstand van rechtsbijstand deed.” Een ander gerechtshof, in Arnhem, moet de zaak nu opnieuw behandelen met inachtneming van het arrest van de Hoge Raad.

Julien C. zelf heeft steeds ontkend dat hij het jongetje heeft gedood. Hij is wel in de school geweest maar had met de moord niets te maken, zei hij. Op zijn kleding is bloed gevonden van het slachtoffer.

C. kreeg levenslang omdat het hof in Den Bosch bewezen achtte dat hij het jongetje met voorbedachte rade had doodgestoken. Dat zou onder meer blijken uit het feit dat C. een vleesmes had meegenomen naar de school, een wandeling van acht minuten waarin hij zich had kunnen bedenken.

De rechtbank oordeelde eerder dat niet bewezen was dat Julien C. daadwerkelijk van plan was geweest het jongetje te doden. Het Openbaar Ministerie had zowel bij de rechtbank als bij het hof twintig jaar celstraf en tbs geëist.

C. weigerde mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Direct na het hoger beroep kondigde hij al aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. In afwachting van de nieuwe behandeling van de zaak in Arnhem blijft C. in voorarrest.

Lees het arrest van de Hoge Raad via nrc.nl/binneland