Wetenschap kort

Vroege oceanen: geen 85, maar 40 graden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De oceanen waren 3.4 miljard jaar geleden geen 55 tot 85 graden Celsius, zoals lang is gedacht, maar slechts veertig graden of lager. Dat schreven Amerikaanse onderzoekers afgelopen week in Nature. Ze keken naar zuurstof- en waterstofisotopen in vuursteenrotsen uit het Buck Reef Chert in Zuid-Afrika. Dit nu droge gebied omvatte miljarden jaren geleden zowel ondiepe als diepe wateren. Rotsen op de zeebodem ontstaan in een chemisch evenwicht met het zeewater. Hoeveel er van elke isotoop in de rotsen terechtkomt, is afhankelijk van de temperatuur van het zeewater.

Dino’s waren warmbloedig

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Dinosaurussen waren warmbloedig. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers uit de manier waarop ze zich voortbewogen. De vraag of deze uitgestorven reptielen koud- of warmbloedig waren is een oud strijdpunt. Herman Pontzer van de universiteit van Washington en zijn collega’s schatten het energieverbruik van veertien uitgestorven dinosaurussen uit de hoogte van hun heupen en de spiermassa op hun poten. Dino’s haalden snelheden van één (kleine dino’s), tot vijf meter per seconde (Tyrannosaurus rex). Pontzer denkt dat dino’s niet zo hard konden lopen als ze koudbloedig waren.

Tegengif tegen gevaarlijk eiwit

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Britse defensielaboratorium DSTL in Porton Down is erin geslaagd een tegengif tegen ricine te maken. Het kan over vijf jaar op de markt zijn. Ricine is een uiterst giftig eiwit dat makkelijk is te winnen uit de bonen van de wonderboon. Die worden gekweekt voor de hoogwaardige olie die eruit te winnen is. Diverse terroristen hebben geprobeerd het gif uit de bonen te halen. Voor de ‘paraplumoord’ op de Bulgaarse dissident Georgi Markov (1978) in Londen werd ricine gebruikt. DSTL gebruikt antistoffen van schapen die met een ongevaarlijke vorm van ricine zijn ingespoten.