Wennemars voorbarig met griep

‘Dus dit is Mexicaanse griep.’ De boodschap van Erben Wennemars, gisterochtend via Twitter, was kort maar krachtig. De schaatser had het advies gekregen uit de buurt te blijven van zijn teamgenoten. Hij voelde zich al een paar dagen beroerd, net als zijn TVM-collega’s Carl Verheijen en Sven Kramer. Zondag was Wennemars’ lichaamstemperatuur opgelopen tot 39 graden Celsius, meldde hij.

Of hij ook echt is getroffen door Nieuwe Influenza A (H1N1), is de vraag. Een paar uur later had Wennemars de griep-tweet weer verwijderd. TVM-teamarts Hans van Kuijk vermoedt dat Wennemars wat „voorbarig” was met zijn diagnose. „Hij is alweer aan de beterende hand”, zei hij vanochtend desgevraagd. „Ik denk dat het gewoon een verkoudheidsvirus is.”

Dat geldt volgens hem ook voor Kramer en Verheijen. „Ze hebben wel lichte koorts gehad, maar niet alle kenmerken van de griep, zoals pijn over het hele lichaam, hoofdpijn, keelpijn en hoge koorts.” Beiden staan zondag bij de wereldbekerwedstrijd in Hamar gewoon aan de start van de tien kilometer, aldus Van Kuijk.

Voor Wennemars (34), ook al is hij weer helemaal hersteld, gaat de tijd dringen. Drie maanden voor ‘Vancouver’ is de publiekslieveling verder weg van de Spelen dan ooit. In het voorseizoen werd hij door steeds meer schaatsers voorbijgereden. De wereldkampioen sprint van 2004 en 2005 haalde onlangs bij de NK afstanden al niet meer de beste acht op de 500 en 1.000 meter. Op de 1.500 meter kwalificeerde hij zich ternauwernood voor de wereldbekerwedstrijden in Berlijn en Heerenveen.

Maar hij slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de Spelen, integendeel. Na een achttiende plaats in Berlijn was hij in Heerenveen veroordeeld tot de B-groep. En zondag besloot de KNSB hem te passeren voor Kjeld Nuis, veertien jaar jonger dan Wennemars. Nuis mag zaterdag in Hamar op de 1.500 meter proberen zich te kwalificeren voor de Spelen.

Volgende week dinsdag krijgt Wennemars de kans zich terug te vechten, op een skate-off in Thialf, waar een plek op het spel staat op de 1.500 meters bij de wereldbekerraces van Calgary en Salt Lake City, in december. Maar dan zal hij ook moet afrekenen met teamgenoot Sven Kramer.

    • Rob Schoof