'Weesfietsen' aangepakt

Een speciaal team helpt gemeenten vanaf vandaag van ‘weesfietsen’ af.

Deze fietsen zonder eigenaar bezetten soms wel 20 procent van de stallingsruimte, vooral rond treinstations in grote steden. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het ministerie stuurt nu, in samenwerking met NS, vijf adviseurs van bureau Berenschot het land in om ‘weesfietsenbeleid’ te ontwikkelen. Twaalf gemeenten hebben zich aangemeld voor de ondersteuning. Ze willen daarmee uitbreiding van fietsrekken voorkomen.

„Het lastige is dat bij een stationsgebied veel verschillende partijen betrokken zijn”, zegt Rolf Schooleman, projectleider van Berenschot. „In veel gemeenten is wel incidenteel iets geprobeerd, maar wij helpen om een structurele aanpak op te zetten.”

Een aantal gemeenten heeft zelf de verwijdering van fietsen georganiseerd. Zo hebben Amsterdam, Tilburg, Zwolle en Nijmegen een speciaal fietsendepot, de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC). Vorig jaar zijn goede ervaringen in verschillende plaatsen al verwerkt in een ‘Handboek Weesfietsen’. De ervaringen van het nieuwe weesfietsenteam worden in de tweede versie verwerkt.