Wat verdient een dakloze per dag met bedelen?

Joep Schreijer uit Amsterdam zag laatst op tv een dakloze uit Laren die vertelde dat hij onlangs naar de sauna was geweest. Schreijer vraagt zich daarom af: hoeveel verdienen daklozen gemiddeld per dag met bedelen?

Eind 2006 kregen mensen op straat in Rotterdam een folder in hun handen met daarop de tekst: ‘Wist u dat bedelaars tussen de 90 en 150 euro per dag ophalen en wist u dat velen een uitkering krijgen van 500 tot 600 euro per maand?’ Rotterdam wilde met deze campagne de overlast door bedelaars aanpakken.

De campagne leidde tot veel protest. Sander de Kramer, oprichter van de Rotterdamse Straatkrant: „Dit waren wel de meest hilarische cijfers ooit. Een dakloze bedelt echt geen 90 tot 150 euro bij elkaar.” De Kramer leefde voor zijn boek Van miljonair tot krantenjongen een maand op straat. „Ik kreeg veel nare dingen naar mijn hoofd en het leverde weinig op. Hooguit 7 of 8 euro.”

Onderzoek naar de inkomsten van daklozen is nooit gedaan. Dagblad De Pers sprak om die reden in 2007 met twintig daklozen. De geïnterviewden kwamen gemiddeld per dag rond van 15 euro. Dat geld kregen ze bij elkaar door te stelen, te dealen, de straatkrant te verkopen en tijdelijk werk te doen. En de meeste daklozen hadden een uitkering (ze mogen als adres een opvanginstelling opgeven).

Bedelen deden deze daklozen het minst graag. Uit het onderzoek Daklozen in Amsterdam uit 2004, in opdracht van daklozenopvang HVO-Querido, blijkt dat de minderheid van de daklozen bedelt: slechts vier op de tien. „Bedelen is echt een verlies-verliessituatie”, zegt De Kramer. „Het geeft de bedelaar en degene die geld geeft een slecht gevoel.”

Dan is er nog de straatkrant, maar die is „puur om te overleven”. Opbrengst per nummer: 60 cent. Daarbij moeten verkopers het echt hebben van het weekeinde dat het nieuwe nummer verschijnt. „Daklozen zijn wel een belangrijke spil in de supermarkteconomie geworden, als hondenoppasser en karretjeswegzetter.”

Wat levert het meeste geld op? Een goede act of muziek maken, zegt De Kramer. „Dan verdien je op een drukke dag wel 10 euro per uur.”

    • Marleen Luijt