Waar is Gursky?

„Medetreinreizigers kijken me aan alsof ik de Playboy lees”, beklaagde Tim van R. zich op Twitter over de staande foto die gisteren gekanteld op deze plek afgedrukt was. Hij kan zich weer gaan schamen.

Op May Day V (2006) van de Duitse kunstenaar Andreas Gursky zie je op alle verdiepingen van het Dortmundse beurs- en congrescentrum Westfalenhalle mensen lopen. De kunstenaar zelf is te zien op de vijfde verdieping, als middelpunt van een groepje. Gursky (1955) staat bekend om zijn immense, vaak gemanipuleerde foto’s van hotels, fabrieken en winkels.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam kocht dit werk gisteren (twee bij drie meter), samen met Frankfurt (2007, twee bij vijf meter), waarop incheckbalies, vertrektijden en vliegnummers op het vliegveld van Frankfurt haarscherp te zien zijn.

Beide werken zijn in een oplage van zes uitgebracht. Het aankoopbedrag wil het museum niet bekendmaken, maar Gursky is een van de duurste fotografen ter wereld, voor zijn werk worden regelmatig honderdduizenden euro’s neergeteld.

Dat wil niet zeggen dat zijn werk unaniem gewaardeerd wordt: New York Magazine bestempelde dit werk in 2007 bijvoorbeeld als „vervelend en wijsneuzerig” en beweerde dat Gursky’s buzz begin deze eeuw plaatsgemaakt had voor saaiheid en eindeloze herhaling. De kop boven hun artikel: „It’s boring at the top.”