Uw rijst perfect gekookt

Oké, ik had dus in de krant geschreven dat ik geen rijst kan koken. Ruim vijftig lezers schoten te hulp, op het kookblog, per e-mail en per post. Het is nu drie maanden later en ik heb een goed deel van hun rijstkookmethodes uitgeprobeerd. Sommige vond ik niks. Over andere was ik zeer te spreken, zoals over de stoomtechniek van Sophie.

En toen kreeg ik nog meer post. Dit keer geen envelop maar een doosje met daarin een hemelsblauwe kom, een dito deksel met allerhande gleufjes en gaatjes plus oren om hem stevig op de kom te klemmen en een helgroen tussenschotje. De Microwave Rice Maker, met vriendelijke groet van Tupperware Nederland.

Ik heb een jeugdtrauma van Tupperware. Mijn moeder bewaarde alles, maar dan ook alles in die doosjes, van vleeswaren tot boterkoek tot kliekjes tot chips. De eerste achttien jaren van mijn leven waren doortrokken van een misselijkmakend muf aroma. Maar het bijgaande instructievel kopte ‘Uw rijst perfect gekookt’, een belofte die mij ondanks mezelf niet koud liet.

Aarzelend snuffelde ik aan het materiaal. Een lichtzoete plasticgeur, maar alleszins verdraaglijk. ‘Door het unieke deksel krijgt u de perfecte regeling van het kookwater: de stoom wordt afgevoerd via het deksel, het schuim komt weer in de kom.’ Vooruit, het was het proberen waard.

Twee bekers basmatirijst, anderhalf keer zo veel water en een snuf zout in de kom. Tussendeksel erop, afsluiten met het gaatjes-en-gleufjesdeksel, 12 minuten in de magnetron op 800 watt, 5 minuten laten staan. En warempel, dit was goeie rijst. Droog, maar niet té. Gaar maar niet té. Losse korrel. Volle smaak. Geen spoor van dat vermaledijde Tupperware-geurtje uit mijn jeugd.

Na die eerste keer gebruikte ik de magnetronrijstkoker nog eens en nog eens. Telkens leverde hij perfecte rijst af. Je houdt je fornuis en handen vrij voor andere gerechten, alle onderdelen kunnen in de afwasmachine en hij kost weinig keukenkastruimte. Onder voorbehoud – in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst; wie kan mij vertellen hoe de Ricemaker over een jaar zal ruiken? – ben ik om.

Hieronder een supersnel gerechtje dat ik vaak maak voor mijn kinderen: gebakken rijst met kerrie en ei. Uitbreiden kan, bijvoorbeeld met kleine garnaaltjes, blokjes ham, pinda’s, sojasaus en/of bladselderij.

Voor 2 personen:

2 eetlepels arachideolie

1 sjalotje, gesnipperd

½ - 1 theelepel kerriepoeder

1 dun preitje, in ringetjes

2 porties gekookte, koude rijst

2 eieren, losgeklopt

een handvol taugé

Verhit de olie in een wok en fruit hierin het sjalotje, de prei en kerrie. Voeg de rijst toe en roerbak tot hij een beetje knapperig begint te worden. Voeg de eieren toe en blijf omscheppen zodat de eieren stollen door de warmte van de rijst. Hussel op het laatst de taugé door de rijst.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over het koken van perfecte rijst op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een varkensribstuk klaar.

    • Janneke Vreugdenhil