'The Full Monty' met Hazes en Cruijff

Musical The Full Monty. 16/11 Stadsschouwburg, Haarlem. Tour t/m 3/4. fullmontymusical.nl**

The Full Monty was een Britse filmkomedie uit 1997, waarin een groepje werkloze metaalarbeiders de geldnood bestreed door te gaan strippen. Door de intrige schemerde het schrille sociale klimaat onder Thatcher. In de amusante musicalbewerking die daarop volgde, werd de handeling verplaatst naar Amerika. Dat maakte qua economische context weinig verschil, maar de Nederlandse versie gaat nu over zes Nederlandse mannen – Amsterdammers, zo te horen.

Het vangnet van de WW lijkt hier te solide om tot strippen te nopen, en het sociaal realisme dat The Full Monty altijd een basis van geloofwaardigheid gaf, gaat in de Nederlandse versie dan ook niet op. Het is door regisseur Paul van Ewijk ingeruild voor grappig bedoelde drukte, fysieke strapatsen en hysterische stemverheffingen. Daarmee krijgt hij de lachers op zijn hand. Maar van de tien spelers zijn er maar drie die nog iets herkenbaars uitstralen: Charly Luske als levensechte bink (hoewel hij te veel in één geknepen register zingt), Han Oldigs als een onder gêne gebukt gaande dansleraar en Zjon Smaal als aandoenlijke man met overgewicht.

Allard Blom schreef een virtuoze vertaling, waarin Hazes en Cruijff veelvuldig voorkomen. Te veel daarvan blijft echter onverstaanbaar door de opdringerige begeleiding met dominante scheursax. Dat tekent deze versie: de comedy is klucht geworden.

    • Henk van Gelder