Scheringa Museum nu ook failliet

Het Scheringa Museum is failliet. De rechtbank heeft vanmorgen het faillissement uitgesproken van DS Art B.V., de vennootschap waarin de collectie en de exploitatie van het museum zijn ondergebracht.

Zestien personeelsleden, deels museale staf, deels winkel- en horecapersoneel, krijgen ontslag. Het museumgebouw in de voormalige huishoudschool in Spanbroek sluit morgen definitief. De vaste collectie was daar al niet meer te zien sinds 20 oktober, toen ABN AMRO beslag liet leggen op de kunstcollectie van Dirk Scheringa. De bank had de collectie als onderpand gekregen voor een hypothecaire lening voor de nieuwbouw voor het museum in Opmeer. Met het faillissement van DSB Beheer kwam de aflossing van die lening in gevaar. Het museum bleef sindsdien wel open, en nog dagelijks kwamen bezoekers steun betuigen.

Vanmorgen om tien uur heeft de directie het personeel ingelicht over het faillissement. „Dat is natuurlijk heel droevig”, zegt directeur Belia van der Giessen. Maar een faillissement leek onvermijdelijk. „Er was geen collectie meer, en daardoor kwamen er nog nauwelijks bezoekers. We genereerden geen inkomsten, en de organisatie kostte wel geld. De middelen die daar voor waren, zijn nu op.” Maar de sluiting is hoe dan ook pijnlijk, aldus Van der Giessen. „Er is vanaf morgen geen zichtbaar Scheringa Museum meer.”

De directie van het museum werkt sinds de beslaglegging door ABN AMRO aan een plan om de collectie van ruim 1.300 werken bijeen te houden. De bedoeling is ze onder te brengen in de nog te voltooien nieuwbouw van het museum in Opmeer, waar de collectie permanent zal kunnen worden geëxposeerd. Het faillissement van het ‘oude’ Scheringa Museum in Spanbroek heeft geen effect op mogelijke reddingsplannen.

De directie, naast Van der Giessen bestaande uit zakelijk directeur Sander Uitdenbogaard en adjunct-directeur Patricia van der Lugt, krijgt van de rechter de gelegenheid de mogelijkheden voor een doorstart voor het museum in de nieuwbouw te onderzoeken. Hierover is de directie reeds in gesprek met de provincie en mogelijke sponsors.

    • Herien Wensink