Politie mag met quota werken

Politiekorpsen mogen agenten opdracht geven een verplicht aantal bonnen te schrijven. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) ziet geen reden om daar een einde aan te maken, zoals oppositiepartijen SP, VVD en PVV willen. Dat zei ze gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. Het bonnenquotum is twee jaar geleden uit de landelijke prestatieafspraken met de politie gehaald. Volgens Ter Horst kan het schrijven van bonnen het gezag van de politie vergroten. Ook liet de minister weten dat zij nog dit jaar 25 miljoen euro wil uittrekken voor noodlijdende politiekorpsen. „Dit staat helemaal los van de bezuinigingen”, zei Ter Horst. De politiekorpsen moeten 190 miljoen euro bezuinigen. Volgens de minister gaat dit niet ten koste van het „blauw op straat”. (NRC)