Peru-Chili: opnieuw spanning

Peru heeft gisteren Chili beschuldigd van inbreuk op zijn soevereiniteit. Een recent spionageschandaal is daarmee geëscaleerd en zorgt voor nieuwe spanningen tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen.

De Peruviaanse president García zei gisteren tegen journalisten in Lima dat zijn land „het slachtoffer is geworden van spionage” door Chili en dat de veiligheid van zijn land in gevaar is. Hij sprak van „weerzinwekkende daden die niet passen bij een democratisch land” en eiste dat Chili grondig onderzoek zou doen naar de zaak.

Die zaak begon vorige week donderdag toen Peruviaanse media berichtten dat een medewerker van de militaire inlichtingendienst in Lima was gearresteerd wegens spionage voor Chili. Hij zou staatsgeheimen hebben doorgespeeld aan Chili. Afgelopen weekeinde leidde de zaak tot de diplomatieke irritaties. García zegde tijdens de APEC-top in Singapore boos een ontmoeting af met zijn Chileense collega Bachelet en zei vervroegd terug te keren om zich over de affaire te buigen.

Chili heeft gisteren herhaald dat het niets met de zaak te maken heeft. „De Chileense regering doet niet aan spionage”, aldus minister Fernandez van Buitenlandse Zaken, om eraan toe te voegen dat zijn land „van niemand zulke beschuldigingen accepteert”. Hij riep Peru op „kalm” te blijven.

Chileense media stellen dat García de zaak opdrijft om de aandacht af te leiden van binnenlandse zaken. Hij staat onder druk na een reeks afluisterschandalen van politieke rivalen.

De betrekkingen tussen het arme Peru en het relatief welvarende Chili zijn al jaren problematisch. De twee landen zijn in conflict over onder meer hun land- en zeegrenzen. (BBC, AP, Reuters)