Ouders school kunnen bestuur wisselen

De ouders van de 800 leerlingen van het Gymnasium Celeanum in Zwolle mogen, samen met het personeel, kiezen of de school van bestuur verandert. Het huidige bestuur, Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ), geeft toestemming voor vertrek van het Celeanum als een meerderheid daarvoor kiest. Een groep ouders wil overstappen naar de Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia (OSZG).

OOZ bestuurt 27 basisscholen, vier middelbare scholen en twee scholen voor speciaal onderwijs. Het Celeanum staat jaarlijks 4 procent van het budget af aan OOZ, in ruil voor diensten als p&o, marketing en een centraal ict-systeem. De ‘dissidente’ ouders vinden dat te veel geld. Bij de OSZG, die onder meer het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam bestuurt, zou de afdracht kunnen worden gehalveerd. Daar krijgt de school dan minder diensten voor terug.

De Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens noemt het „tamelijk uniek” als het Celeanum van bestuur zou veranderen. Juridisch is de bestuurswissel alleen mogelijk doordat het huidige bestuur ermee instemt. Als de ouders en het personeel voor de OSZG kiezen, moet alleen de gemeente Zwolle nog akkoord gaan.

Voorzitter Rita Damhof van het college van bestuur van OOZ zegt dat ze liever heeft dat het Celeanum onder haar schoolbestuur blijft vallen. „Wij willen graag alle onderwijsvormen aanbieden, dus ook een gymnasium.”

OOZ heeft gisteravond een onderzoek van een organisatieadviesbureau gepresenteerd aan de ouders en medewerkers. Daaruit blijkt dat het Celeanum financieel niet beter af is bij vertrek. De school kampt nu met een tekort, en dat zal in beide scenario’s (blijven of vertrekken) moeten worden weggewerkt.

Toch, zegt Peter Kok namens de ouders die weg willen, zou de overstap naar een ander bestuur „gunstiger” zijn. „Heeft het Celeanum wel behoefte aan al die centrale diensten, zoals marketing en ict? Als de school daar niet aan bijdraagt, is het financiële tekort ook minder. Het geld dat je overhoudt, kan terug naar de klas. Daardoor kunnen we de kleine klassen op het Celeanum behouden.”

Voorzitter Han Noten van de raad van toezicht van OOZ, tevens voorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer, zou uittreding van het Celeanum „vreselijk jammer” vinden, „alsof je vrouw bij je weggaat”. Wat het iets acceptabeler maakt, zegt Noten, is het finaciële tekort van het gymnasium.

Hoogleraar Zoontjens vindt een overstap van het Celeanum „reden tot zorg”. „Dit zou de deur open kunnen zetten voor andere ouders. Als de meerderheid van de ouders op een katholieke school islamitisch is, mag de school dan ook islamitisch worden?”

    • Derk Walters