Op de Avond van de Overvloed is nog plaats

Honderd euro geven aan een goed doel is niet iets wat je elke dag doet.

Maar misschien is het makkelijker als je daarna als beloning naar een feest mag.

Stel, je zou aanstaande vrijdag naar een feest kunnen dat er zo uitziet:

De tent gaat open en er ontvouwt zich een paradijselijke setting. Een sfeer die verbinding legt tussen oost en west, met luxe loungebanken, kussens en tapijt in een zee van gekleurd licht en kaarsen. Op de tafels aan de zijkanten staat een overvloed aan lekker eten uitgestald: fruit, kazen, groente, salades. Op lange tafels staan karaffen wijn, flessen water en verse sappen. Hier zijn mensen met gevoel voor harmonie en esthetiek aan het werk geweest. Er branden wel duizend grote en kleine kaarsen, het dak van de tent is uitgelicht in verschillende kleuren. Op de achterwand worden beelden geprojecteerd van natuur, wolken en zee afgewisseld met lachende mensen. De beelden van de vj zijn afgestemd op het ritme van de muziek. Er staan massagetafels en massagestoelen klaar. Aan de zijkant zijn stilteruimtes ingericht, waar je op kussens kunt ontspannen.

Het kan: er zijn nog plaatsen over voor de ‘Avond van de Overvloed’ in de Westergasfabriek in Amsterdam. Behalve je opgeven hoef je maar één ding te doen om een toegangskaartje te bemachtigen: vóór vrijdag (20 november) minimaal 100 euro overmaken aan een goed doel naar keuze. Je kunt denken aan War Child, Artsen Zonder Grenzen, Wakker Dier, Cordaid of Kinderprojecten Guatemala – die en andere staan genoemd op www.avondvandeovervloed.nl. Een ander doel mag ook: een maaltijd voor een groep daklozen, een financiële bijdrage aan een behoeftige buurvrouw, een donatie aan een goed doel van een kennis. Het feest is gratis, maar alleen toegankelijk als je kunt aantonen dat je het geld hebt overgemaakt. Er is plek voor duizend mensen.

Organisator Huub van Zwieten (42) pakt in zijn Amsterdamse kantoor voor loopbaancoaching het boek erbij waar de passage over het feest uitkomt. Marijn is klaar met werken is een door Van Zwieten geschreven boek over een verzonnen personage dat een burn-out heeft. Marijn wordt door zijn huisarts naar een reisbureau gestuurd, dat een reis voor hem organiseert waarop hij allemaal mensen tegenkomt voor wie werk en leven samenvallen. Onbekende mensen, zoals een buschauffeur en een brandweervrouw. Maar ook bekenden: ontwerper Marcel Wanders, dj Armin van Buuren, striptekenaar Hein de Kort. Aan het einde van het boek weet de hoofdpersoon wat eraan schortte: hij deed niet wat hij zelf wilde, hij werkte omdat je nu eenmaal moet werken. Voortaan zal ook voor hem werk samenvallen met wie hij is.

Marijn is klaar met werken is een vrolijk, in eigen beheer uitgegeven boek. Een soort koffietafelboek, met op het eerste gezicht meer foto’s dan tekst. Maar hoewel het verhaal fictie is, heeft Huub van Zwieten de mensen die Marijn zogenaamd tegenkomt, echt gesproken: „En nu staan er dingen in het boek die misschien gaan uitkomen.” Huub van Zwieten gaat mogelijk muziek opnemen met producer Frank Wijn, een loopbaanstrip maken met Hein de Kort, een hotelletje beginnen op de bovenste verdieping van het grote huis in de Jordaan waarin hij woont met zijn vrouw Wien en hun twee kinderen Piet en Nikki.

En dat feest organiseren dus. Want ook in het echt bleek het mogelijk te zijn bedrijven te vinden die zo’n evenement wilden sponsoren. Het kost ze wat, maar ze krijgen er ook iets voor terug: het gevoel iets goeds te hebben gedaan. Dat gevoel van delen wat je hebt noemen Huub van Zwieten en zijn vrouw Wien het ‘overvloedsgevoel’. Voor het creëren daarvan hebben ze sinds een paar jaar een ‘overvloedspotje’: eentiende van hun inkomsten gaat elke maand naar een aparte rekening.

Het geld op die rekening besteden ze aan projecten die hen aanspreken. Alle bewoners van een bejaardenhuis in de buurt een bos bloemen, koffie en een praatje aanbieden bijvoorbeeld, iets wat ze samen met enkele vrienden deden. Een andere keer boden ze honderd mensen uit de buurt een talenten-analyse aan. Het ging om mensen die dat normaal gesproken niet zouden kunnen betalen, maar voor wie zo’n professionele analyse wel belangrijk zou kunnen zijn. Naast de overvloedsrekening hebben Van Zwieten en zijn vrouw een ‘play-rekening’, waar maandelijks evenveel geld naartoe gaat. Dat geld is bedoeld voor feestjes, etentjes en andere verwendingen. „Het idee is dat je niet alleen goed doet, maar ook voor je eigen plezier zorgt. Die twee dingen houden elkaar in balans.”

En precies dát gevoel – iets goeds doen en jezelf verwennen – zou de mogelijk duizend gasten van het overvloedsfeest van vrijdag met elkaar kunnen verbinden. Ze kennen elkaar niet, maar samen zullen ze 1.000 keer 100 = 100.000 euro aan een goed doel hebben gegeven.

„Wij denken dat je meer geniet van je overvloed als je weet dat je iets goeds hebt gedaan”, zegt Huub van Zwieten. „Honderd euro doneren is niet iets wat je elke dag doet. Dus dat geeft een prettig gevoel, weten wij sinds we ons overvloedspotje hebben. En dat mag je dan ook nog eens uitleven op een leuk feest.”

Je zou kunnen zeggen dat de Avond van de Overvloed samenvalt met hoe Huub van Zwieten en zijn vrouw tegen werk aankijken: „Je moet werk doen waar je lichtjes van in je ogen krijgt. Waar iemand je ’s nachts voor wakker mag maken.” Veel mensen denken vanuit wat er lijkt te ontbreken in hun werk: welke cursus moet ik nog doen om van mijn zes een zeven te maken. „Maar als je denkt vanuit je talenten, kun je van je eigen acht een negen maken.”

Geldt die filosofie ook als op je werk reorganisatie op reorganisatie volgt? Of erger, als je wordt ontslagen? „Een reorganisatie of een ontslag kun je er natuurlijk niet mee terugdraaien. Maar je houding kun je er wel mee veranderen.

Als het slecht gaat op je werk of als je wordt ontslagen, heb je de keuze tussen bij de pakken neerzitten of jezelf aan je haren uit het moeras trekken. Als ik iemand door het beantwoorden van een paar vragen kan laten zien wat hij te bieden heeft, geeft dat hem een andere blik op zijn situatie. Dan kan hij gaan denken vanuit zijn overvloed.”

Zoals het geld dat Van Zwieten en zijn vrouw hebben gestopt in de Avond van de Overvloed een hefboom is voor het binnenhalen van méér geld voor goede doelen dan ze er ooit zelf aan zouden kunnen besteden.

Opgeven (en doneren) voor de Avond van de Overvloed kan via www.avondvandeovervloed.nl

Marijn is klaar met werken is te bestellen via www.talentfirst.nl

    • Gretha Pama