Nuon-baas nu topman Vattenfall

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft de Noor Øystein Løseth benoemd tot bestuursvoorzitter. Løseth is nu nog topman van Nuon, het Nederlandse concern dat eerder dit jaar door Vattenfall werd overgenomen.

Løseth vervangt Lars Josefsson, die vorige week aan de kant werd gezet door de Zweedse regering omdat hij heel Vattenfall in onderpand had gegeven voor het geval zich in Duitsland problemen zouden voordoen met een kerncentrale van het Zweedse staatsbedrijf. Ook was er kritiek op zijn voorstel het Zweedse elektriciteitsnet te verkopen en de opbrengst te investeren in Britse kerncentrales.

De Zweedse minister van Industrie Olofsson zei vorige week dat het vertrouwen van de regering in de Vattenfall-top ernstig beschadigd is. Overigens zou Josefsson volgend jaar toch al met pensioen gaan. Formeel gaat de aanstelling van Løseth ook pas in 2010 in. Tot die tijd zullen Løseth en Josefsson samenwerken. Løseth (51) werkt sinds 2003 voor Nuon en was sinds vorig jaar bestuursvoorzitter. Hij volgde Ludo van Halderen op. Voor hij aantrad bij Nuon was hij bestuurder bij het Noorse energiebedrijf Statkraft.

Vattenfall nam in februari van dit jaar voor 4,8 miljard euro 49 procent van de aandelen van Nuon over van de provincies en gemeenten die tot dan toe de eigenaar van het energiebedrijf waren. De Zweden kregen ondanks hun minderheidsbelang direct de volledige zeggenschap. De komende zes jaar zal Vattenfall zijn belang verder uitbreiden tot 100 procent. De provincies en gemeentes, Gelderland voorop, krijgen in totaal 9,9 miljard euro voor hun aandelen.