Nederland en Europa kort

EU neemt aanvraag lidmaatschap Albanië in behandeling

BRUSSEL. Nederland en de andere EU-landen hebben gisteren besloten de aanvraag tot lidmaatschap van Albanië in behandeling te nemen. Ministers van Buitenlandse Zaken vroegen de Europese Commissie formeel om een advies over de aanvraag. Dat is een eerste stap op weg naar de status van kandidaat-lid. Balkanland Albanië diende in april een aanvraag in om lid te worden. Kort daarvoor was de republiek toegetreden tot de NAVO. Albanië is een voornamelijk islamitisch land met 3,6 miljoen inwoners. Het land was lange tijd communistisch en oriënteerde zich op het maoïstische China. De verkiezingen in 1992 maakten een eind aan de macht van de Communistische Partij. De EU heeft alle Balkanlanden uitgenodigd lid te worden. (ANP)

VVD vraagt Brussel over kilometerheffing

BRUSSEL. De VVD vraagt de Europese Commissie om een oordeel over de kilometerheffing in Nederland. „Ik ben erg benieuwd hoe Brussel dit plan beziet in het licht van het vrij verkeer in Europa”, aldus Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert gisteren. „Minister Eurlings van Verkeer zegt dat hij niet wil wachten op Europese plannen voor kilometerheffing, omdat de wegen hier te vol zijn. Dat is natuurlijk heel charmant, maar straks rijden we in Europa allemaal met zes stickers en vier gps-kastjes op onze dashboards”, zegt Hennis-Plasschaert, die lid is van de Europarlementscommissie voor verkeer. (ANP)

Meer nieuwe auto’s gekocht in Europa

BRUSSEL. In Europa werden vorige maand 11,2 procent meer nieuwe personenauto’s geregistreerd dan in oktober vorig jaar, maar in Nederland daalde dat aantal met 14,5 procent naar 35.805 wagens, meldt Acea, de Europese organisatie van autofabrikanten. In Frankrijk, Duitsland, Spanje, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk was een flinke toename te zien, maar andere landen lieten nog steeds een daling zien en dat geldt vooral voor Oost-Europa. Volkswagen was het best verkochte merk en de VW Group (Volkwagen, Audi, SEAT en Skoda) behaalde een marktaandeel van 21,2 procent, gevolgd door PSA (Peugeot, Citroen) met 13,3 procent. Het Ford-concern (Ford, Volvo) staat derde met een marktaandeel van 10,2 procent. (ANP)

EU en Rusland alert op gasproblemen

MOSKOU. De EU en Rusland gaan elkaar vroegtijdig waarschuwen bij een dreigende storing van de levering van gas, olie en elektriciteit. Ze hebben daartoe gisteren in Moskou een overeenkomst getekend. De afspraak moet problemen voorkomen zoals die begin dit jaar ontstonden. Door een betalingsconflict tussen Rusland en buurland Oekraïne stokte toen de levering van Russisch gas aan Europa. In veel Europese landen kwamen burgers in de kou te zitten en konden bedrijven niet meer functioneren. Europees Commissaris Andris Piebalgs (Energie) zei maandag dat een dergelijke situatie zich nooit meer mag voordoen. De Europese Commissie nam het initiatief voor de overeenkomst. (Reuters)