Na 14 jaar opgepakt voor moord

Een 56-jarige voortvluchtige man, die nog een straf moest uitzitten van achttien jaar voor een dubbele moord op een Sneker echtpaar, is na veertien jaar aangehouden. De man verbleef illegaal in Maleisië. Hij is gisteren als ongewenste vreemdeling op het vliegtuig naar Nederland gezet.

De veroordeelde kwam vandaag in Nederland aan en is direct vastgezet. De van oorsprong Singaporese man, die de Nederlandse nationaliteit heeft, werd op 15 september 1995 aangehouden voor de moord op het echtpaar Jim en Jannie Schuiten in Sneek. De verdachte was een bekende van het stel.

De rechtbank bepaalde in november 1995 dat hij zijn rechtszaak in vrijheid mocht afwachten. In 1996 werd hij door de Leeuwarder rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar. De man was toen al verdwenen. Het gerechtshof verhoogde de straf in 1997 naar achttien jaar. Verschillende politieonderzoeken naar de verblijfplaats van de man leverden niets op. In 2006 nam het speciale Team Executie Strafvonnissen (TES) de zaak over. Dit samenwerkingsverband van politie en justitie houdt zich bezig met de internatonale opsporing van veroordeelden. De nabestaanden van het echtpaar zijn gisteren op de hoogte gesteld.