Mussolini 'eerder racist dan Hitler'

Benito Mussolini als fel antisemiet die trots stelt dat hij al veel langer racistisch is dan Adolf Hitler. Dit beeld doemt op uit de geheime dagboeken van Claretta Petacci, de belangrijkste maîtresse van de Italiaanse dictator.

Journalist Mauro Suttora heeft de opzienbarende aantekeningen van Claretta uit de periode 1932-1938 nu geordend. Ze zijn na zeventig jaar vrijgegeven en worden vandaag gepubliceerd.

Na een gezamenlijk boottochtje op 4 augustus 1938 citeert Claretta haar geliefde Benito in haar dagboek: „Ik ben al racist sinds 1921. Ik zou niet weten hoe ze kunnen denken dat ik Hitler imiteer, hij was toen niet eens geboren.” [Hitler werd geboren in 1889, waarschijnlijk overdreef Mussolini met opzet].

Op 11 oktober 1938, een week voor de publicatie van een aantal rassenwetten, noteert Claretta uit zijn mond: „Deze smerige joden, we moeten ze allemaal vernietigen. Ik creëer een bloedbad, zoals de Turken dat deden…ik maak een eiland en sluit ze er allemaal op.” Over paus Pius XI zegt Mussolini op 8 oktober volgens Claretta: „Je hebt geen idee wat voor kwaad hij de Kerk aandoet…zoals hij zegt dat we gelijk zijn aan de Semieten (de Joden).”

Het dagboek wordt als origineel beschouwd, omdat het al vele jaren in bezit is van het staatsarchief. Het lijkt onaannemelijk dat Mussolini zijn politieke mening verdraaide tegenover zijn geliefde. De Mussolini van Claretta contrasteert sterk met de vergoelijkende wijze waarop veel rechtse Italianen hem zien. Zij stellen dat de rassenwetten de enige fout van de dictator waren.