Kunstenaar Aart Roos (90) overleden

Beeldend kunstenaar Aart Roos is zondag op 90-jarige leeftijd in zijn woonplaats Purmerend overleden. Roos (Zaandam, 1919) werd na de oorlog bekend met abstract-expressionistische schilderijen, maar maakte in opdracht ook glaswerken en muurschilderingen. Het Stedelijk Museum in Amsterdam kocht negentien werken van hem aan.

Zijn opleiding genoot Roos aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar Karel Appel en Corneille zijn klasgenoten waren. Van 1968 tot 1980 was Roos docent monumentale kunst aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In opdracht van met name de gemeente Amsterdam vervaardigde Roos talloze monumentale kunstwerken, waarvan de vijftien meter lange muurschildering Vogels en Bloemen uit 1961 in de voormalige Timorschool de bekendste is. In 2006 kwam aan het licht dat deze muur onder de slopershamer dreigde te bezwijken. Dankzij veel publiciteit en een petitie die werd ondertekend door kunstenaars als Jan Wolkers, Jan Dibbets en Marlene Dumas bleef de muur behouden en werd deze zelfs gerestaureerd.

Roos bleef tot op hoge leeftijd schilderen. In 1995 dwong een hersenbloeding hem zijn carrière te beëindigen. Op initiatief van zijn echtgenote Amy Roos-Hilversum werd in 2004 de Stichting Aart Roos opgericht, die zijn oeuvre beheert. In 2010 zal een uitgebreide biografie verschijnen.