Kroes: vrouw als EU-president

„De juiste man op de juiste plek is vaak een vrouw.” Met deze aanbeveling hebben zich drie Brusselse topvrouwen gemengd in het debat over de toekomstige voorzitter van de Europese Raad. De functionaris, ook wel aangeduid als de ‘president van Europa’, wordt donderdag tijdens een speciale EU-top aangewezen. Eurocommissaris Neelie Kroes, haar Zweedse collega Margot Wallström en Diana Wallis, de Britse vicevoorzitter van het Europees Parlement, stelden gisteren in de Financial Times dat de eerste president van Europa een vrouw moet zijn. „Het wordt tijd dat op woorden daden volgen als het gaat om de benoeming van vrouwen in leidinggevende functies in de Europese Unie.” Onder de namen van kandidaten die circuleren voor het voorzitterschap bevindt zich slechts één vrouw: Vaira Vike-Freiberga (71), oud-president van Letland. (NRC)