Kort nieuws Kunst

Neeme Järvi tekent bij als chef-dirigent Residentieorkest

Door onze kunstredactie

DEN HAAG, 17 NOV. - Het Residentie Orkest en chef-dirigent Neeme Järvi willen hun contract verlengen tot en met het seizoen 2012-2013. Op 20 november wordt het contract getekend. Ook zal het Residentie Orkest met Järvi nieuwe opnamen (o.a. Vijfde Symfonie van Bruckner) maken voor het CD-label Chandos. Järvi is chef-dirigent in Den Haag sinds 2005. Orkestdirecteur Niels Veenhuijzen: „Hiermee waarborgen we de artistieke kwaliteit die onder zijn leiding naar onze smaak een nieuwe impuls heeft gekregen. De internationale waardering voor Järvi is ook van belang voor het kunnen aantrekken van bijzondere gastdirigenten en solisten.”

Rietveldprijs voor Papendorp

UTRECHT, 17 nov. - De Rietveldprijs 2009 voor het beste Utrechtse bouwproject is dit weekeinde uitgereikt aan Wissing Stedenbouw en West 8, voor hun ontwerp van Papendorp. Het kantorenpark tussen de A2 en A12 is volgens de jury een bedrijventerrein waarbij gedacht is aan de samenhang met de stad: „Niet zelden zijn het ruimtelijke rampgebieden aan de rand van een stad en dat is hier niet het geval.” De winnaars krijgen waardering voor onder meer het combineren van bedrijven met volkstuintjes, wat de levendigheid in het gebied behoudt. (ANP)

Eindelijk Oscar voor Lauren Bacall

LOS ANGELES, 17 nov. - De 85-jarige Lauren Bacall speelde in ruim dertig films, maar won nooit een Oscar. Afgelopen weekeinde is zij alsnog geëerd met een Oscar voor haar hele carrière. „Ik kan het niet geloven”, zei Bacall toen ze in Hollywood de fel begeerde onderscheiding kreeg uitgereikt. De in New York geboren Bacall maakte in 1944 haar filmdebuut naast Humphrey Bogart in To Have and Have Not. Een jaar later trouwde ze met hem. Ze speelde in films als The Big Sleep en Dark Passage. (ANP)

Kestings kuitbeen

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 17 nov. - Acteur Hans Kesting, die vrijdag op het podium van de Amsterdamse schouwburg zijn kuitbeen brak, gaat dit weekeinde toch mee naar Londen om de voorstelling Romeinse Tragedies te spelen. In het drieluik van stukken van Shakespeare speelt Kesting de rol van Marcus Antonius. Toen hij vrijdag met het lijk van Julius Caesar opkwam om de befaamde lijkrede te houden, struikelde hij en brak zijn been. Collega Hugo Koolschijn, die als Caesar in Kestings armen lag, bezeerde zijn stuitje.