Kort nieuws Economie

Boete 100.000 euro voor hinderen van NMa-onderzoek

Den Haag, 17 nov. - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een boete van 100.000 euro aan een ex-werknemer van een onderneming opgelegd. Deze ex-werknemer weigerde mee te werken aan een mededingingsrechtelijk onderzoek van de NMa. De toezichthouder op de mededinging maakte dit gisteren bekend. Om welke onderneming het gaat wil de NMa niet zeggen, omdat „het onderzoek in deze zaak nog loopt”. De werknemer had een commerciële managementfunctie. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht is iedereen verplicht mee te werken aan een onderzoek door de NMa. (ANP)

Gilde neemt Johma over van Britten

Losser, 17 nov. - De saladefabrikant Johma is na enkele buitenlandse omzwervingen weer in Nederlandse handen terechtgekomen. Investeringsmaatschappij Gilde neemt het bedrijf over van het Britse Uniq. Dit heeft Johma vandaag bekendgemaakt. Gilde is al eigenaar van een vroegere zustermaatschappij van Johma in België. De investeerder is ook betrokken bij bekende namen als Bakker Bart (brood) en Heiploeg (garnalen). Een overnamesom is niet bekendgemaakt. Gilde koopt ook Uniq Sandwiches. Johan Schreur richtte Johma in 1968 op. Hij verkocht het bedrijf in 1984. De salades worden in het Overijsselse Losser gemaakt. (ANP)

D-reizen gaat reorganiseren

Hoofddorp, 17 nov. - Reisorganisatie D-reizen gaat reorganiseren. Daarbij worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten. Dat zei directeur Steven van Nieuwenhuijzen van D-reizen gisteren naar aanleiding van berichtgeving hierover van vakblad Reisrevue. Van Nieuwenhuijzen verwacht dat de reorganisatie 60 voltijdsbanen kost. Er werken 1.300 mensen bij het bedrijf. Naar verwachting gaan bij de reorganisatie vooral banen in het management op de kantoren verloren. Volgens Van Nieuwenhuijzen moet D-reizen „efficiënter en slagvaardiger opereren tegen lagere kosten”. (ANP)

Fortis Holding boekt 1 mld winst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 nov. - Het Belgische Fortis boekte in de eerste negen maanden van dit jaar met zijn verzekeringstak een premie-inkomen van 11,4 miljard euro. Dit cijfers is vergelijkbaar met vorig jaar. De totale nettowinst van de holding bedroeg ruim 1 miljard euro. Bestuursvoorzitter Bart De Smet van het aan de beurs van Brussel en Amsterdam genoteerde fonds, verwacht ook voor heel 2009 inkomsten die „ten minste in lijn met vorig jaar” liggen.