Kort nieuws Binnenland

Verburg: alleen ontpolderen voor natuur onwenselijk

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 nov. - Het onder water zetten van landbouwgronden alléén om de natuur te bevorderen is niet wenselijk. Dat heeft minister Verburg (Landbouw en Natuur, CDA) gisteren gezegd in de Tweede Kamer. Verburg: „Ik ga provincies vragen om alle ontpolderingen die louter voor natuur zijn bedoeld, te inventariseren en daarbij ook alternatieven aan te geven.” Op verraste vragen van Kamerleden antwoordde de minister dat zij met dit standpunt niet opnieuw het besluit van het kabinet ter discussie wil stellen om de Zeeuwse Hedwigepolder te ontpolderen. Er zijn veel andere plannen in Nederland om landbouwgrond onder water te zetten voor natuur.

Wereldreis tv-ploeg ‘Beagle’ hervat

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 nov. - De makers van het programma Beagle, in het kielzog van Darwin hebben hun wereldreis hervat. De opnamen werden stilgelegd nadat bij een auto-ongeluk in Argentinië vorige week een gast van het programma om het leven kwam en drie mensen gewond raakten. Afgelopen zaterdag vertrok de clipper Stad Amsterdam, uitvalsbasis van de programmamakers, naar Punta Arenas in Chili. Een medewerker is achtergebleven in Argentinië om de gewonden bij te staan. De scheepsarts en een Britse wetenschapper zijn buiten levensgevaar.

Babysterfte onder allochtonen hoger

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 nov. - Babysterfte onder niet-westerse allochtonen van de eerste generatie was in de periode 2004-2005 ruim de helft hoger dan bij kinderen van autochtone moeders. Dat blijkt uit cijfers die het CBS gisteren heeft gepubliceerd. Van niet-westerse allochtone moeders van de eerste generatie stierven ruim dertien baby’s op elke duizend pasgeborenen. Bij autochtone moeders was dit bijna negen per duizend. Vooral onder kinderen van Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse moeders was de kindersterfte hoog.

Klacht Plasman afgewezen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 17 nov. - De rechtbank heeft een verzoek om nader onderzoek van advocaat Plasman afgewezen. In het onderzoek naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld heeft het Openbaar Ministerie bankafschriften van het kantoor van Plasman opgevraagd. De strafpleiter stelt dat hierdoor zijn verschoningsrecht ernstig is geschonden. Zijn verzoek om hierover getuigen te horen, is afgewezen omdat de rechtbank zich voldoende voorgelicht acht over de zaak.

Bejaarde overleden na foute injectie

Laren, 17 nov. - Een van de bejaarden van verpleeghuis Amaris Theodotion in Laren die vorige week donderdag per ongeluk insuline geïnjecteerd kreeg in plaats van het Mexicaanse-griepvaccin, is zondag overleden. Dat heeft het verpleeghuis gisteren bekendgemaakt. Of de bewoner is overleden aan de gevolgen van de verkeerde injectie kon een woordvoerder van het verpleeghuis niet zeggen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak. (ANP)

VVD-program door Krajicek, Joustra

Den Haag, 17 nov. - Tennisser Richard Krajicek en voormalig terroristenbestrijder Tjibbe Joustra schrijven mee aan het nieuwe VVD-programma. Het hoofdbestuur van de VVD maakte vandaag officieel bekend welke personen zitting nemen in de verkiezingsprogrammacommissie. Voorzitter is Jan Anthonie Bruijn, hoogleraar immunopathologie aan de Universiteit Leiden. (ANP)

‘Alcohol ook na een dag controleren’

Den Haag, 17 nov. - Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie dringt bij politiekorpsen aan op meer aandacht voor het fenomeen ‘rest-alcohol’. Het gaat daarbij om weggebruikers die na een avond drinken ’s ochtends in de auto stappen en veelal niet beseffen dat zij nog steeds onder invloed zijn. De politie Twente controleerde gisteren op twee locaties op rest-alcohol. Negen automobilisten bleken onder invloed.(ANP)