Kabul zet eenheid op voor aanpak corruptie

De Afghaanse regering zal een speciale organisatie opzetten voor de bestrijding van corruptie op hoog ambtelijk niveau. Kabul maakte dat gisteren bekend, een dag nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, president Karzai gedreigd had financiële hulp in te houden als hij niet meer werk zou maken van corruptiebestrijding.

De Amerikaanse ambassadeur in Kabul, generaal b.d. Karl Eikenberry, zei in een reactie dat snel optreden nu geboden is. „Woorden zijn goedkoop. We hebben daden nodig.” Na de presidentsverkiezingen in augustus, waarbij grootscheepse fraude is geconstateerd, hebben westerse landen hun kritiek op de diepgewortelde corruptie in het Afghaanse bestuur sterk opgevoerd. Volgens de vandaag gepubliceerde ranglijst van Transparency International is van alle landen ter wereld alleen in Somalië de corruptie erger dan in Afghanistan.

In Brussel zei Javier Solana, coördinator van het buitenlandse beleid van de Europese Unie, dat het van cruciaal belang is dat de Afghaanse regering vrij is van corruptie en korte metten maakt met de drugshandel. De oprichting van de nieuwe anti-corruptie-eenheid is duidelijk een reactie op de internationale druk, zegt Thomas Ruttig van de onafhankelijke Afghan Analysts Network, „maar we moeten afwachten wat de resultaten zullen zijn”. De afgelopen jaren heeft president Karzai, die donderdag wordt geïnaugureerd voor een tweede termijn, herhaaldelijk beloofd de corruptie te zullen aanpakken.

De Britse premier Gordon Brown zei gisteren dat zijn land heeft aangeboden begin volgend jaar in Londen een internationale conferentie over Afghanistan te beleggen, waarop afspraken gemaakt moeten worden over het overdragen van verantwoordelijkheden van westerse troepen aan het Afghaanse leger. Met die overdracht zou al in 2010 begonnen moeten worden, aldus Brown, die onder grote politieke druk staat om de kiezers te laten zien dat hij een exitstrategie heeft voor de onpopulaire oorlog. Uiterlijk in juni zullen er in Groot-Brittannië parlementsverkiezingen worden gehouden.

Twaalf Afghaanse burgers kwamen gisteren om het leven, toen een aantal raketten een markt trof in het plaatsje Tagab, ten noordoosten van Kabul. De aanval leek gericht op een bijeenkomst van Franse militairen met lokale notabelen, op een paar honderd meter van de markt. (AP, Reuters, AFP)

Rapport corruptie in de wereld: via nrc.nl/buitenland